Faktagranskad av:
Henrik Kangro, legitimerad läkare, Min Doktor
Många nyfödda och bebisar får värmeutslag. De är helt ofarliga, smittar inte och går över på några dagar. Vanliga symptom är röda fläckar och klåda. Fukt och värme ökar risken för värmeutslag. Det är därför viktigt att hålla din bebis sval och torr.
Spädbarn och småbarn kan lätt få värmeutslag, som också kallas milaria. Ofta uppträder värmeutslag första gången några dagar efter födseln. Det är en hudreaktion på att svettkörtlarna är blockerade.
Att en liten bebis lätt får värmeutslag beror på att hens svettkörtlar inte är färdigutvecklade. Om ett spädbarn svettas och svettkörtlarna är blockerade, samlas vätska under huden som sedan leder till ett utslag.
Värmeutslag uppträder oftast på bröstet, halsen och armarna. Även armhålor och ljumskar kan få utslag. Som namnet antyder är värme en riskfaktor för att en bebis eller ett småbarn ska få värmeutslag. Det gäller även fuktig miljö, till exempel från en blöja där det kan bildas fukt mellan blöjan och huden.
Eksem och torr hud är andra riskfaktorer för värmeutslag.
Vanliga symptom är ljusröda fläckar med en gulaktig topp eller större röda partier på huden. Utslagen kan sticka och klia och ge klåda, vilket kan irritera ett spädbarn.
Värmeutslag kan se obehagliga ut, men är helt ofarliga. De kan inte heller smitta. Denna typ av utslag liknar så kallade toxiska utslag, som också uppträder några dagar efter födseln och är ofarliga.
Även småbarn 1- till 3-årsåldern, men också lite äldre barn som är i 4- till 6-årsåldern, kan få värmeutslag. Det gäller också vuxna och kan till exempel uppträda på semesterresor i varma och fuktiga miljöer.
Värmeutslag kan delas in i tre huvudtyper:
Milaria crystalina är vanligast hos spädbarn. Vanliga symptom är blåsor med klar vätska.
Milaria rubra kan uppträda hos både spädbarn och vuxna. Vanliga symptom är klåda och röda knölar.
Milaria profonda drabbar framförallt vuxna. Vanliga symptom är värmeslag och yrsel.
Om utslagen varar mer än 3 eller 4 dagar eller verkar infekterade, ska du söka vård. Det kan vara ett tecken på inflammation. Det gäller också om ditt barn har feber eller frossa. Då är det viktigt att söka vård för att kunna fastställa om det finns andra orsaker till värmeutslagen.
Du kan söka vård online hos Min Doktor.
Lättare värmeutslag kräver normalt ingen behandling. Vid kraftigare besvär kan en läkare skriva ut medicin efter att orsaken har fastställts.
Du kan göra olika saker för att undvika att ditt barn får värmeutslag. Använd lätta kläder som inte sitter åt. Undvik varma och fuktiga miljöer. Tänk på att byta blöja så snart det bildas fukt.
Värmeutslag hos ett spädbarn är ofarligt och går normalt över efter några dagar. Det kräver ingen särskild behandling.
Du kan ändå göra flera saker för att lindra besvären. Till exempel kan du bada ditt barn i svalt eller kallt vatten. Om barnet har klåda, kan du skaffa en kräm på apoteket.
Om ditt barn uppvisar symptom på värmeutslag, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården söka vård för dina barn hos oss utan patientavgift.
Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.
Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.
Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013