Faktagranskad av:
Henrik Kangro, legitimerad läkare, Min Doktor
Vårtor är vanliga hos barn i förskole- och skolåldern, men ovanliga hos spädbarn. Vårtor beror på ett virus och är ofarliga. Normalt försvinner de av sig själva, men det kan ta lång tid. Vårtor smittar, bland annat i fuktiga miljöer. Det finns olika medel mot vårtor att köpa på apotek.
Många barn får vårtor. De kan kännas missprydande och ibland sitta så att de gör ont. Vårtor är ofarliga och självläker normalt, men det kan ta lång tid.
Vårtor är symptom på ett virus och är vanliga hos barn i förskole- och skolåldern. Ungefär ett barn av tio i 4- till 6-årsåldern får vårtor.
Bland småbarn i 1- till 3-årsåldern är vårtor mindre vanliga, liksom hos spädbarn och bebisar. Där är istället mollusker, som också beror på virus, vanligare.
Att barn får vårtor oftare än vuxna beror på att de inte har ett fullt utvecklat immunförsvar. De är därför mer mottagliga för de virus som orsakar vårtor.
Ett barn kan få en enstaka vårta eller flera i grupp. Vårtor uppträder oftast på händerna, fingrarna och fötterna. Vårtor är runda och upphöjda med skrovlig yta och en förhårdnad runt om.
Vårtor smittar antingen genom direktkontakt eller genom kontakt med hudceller som fallit av. En vanlig miljö där smitta sprids är simhallar.
Om en vårta börjar blöda eller blir sårig, bör du söka vård. Det gäller också om du är osäker om det är en vårta eller om det kan handla om något annat. Du kan söka vård online hos Min Doktors läkare.
Det finns olika sorters behandling för vårtor som är missprydande, inte försvinner genom behandling med medel som du själv köper på apotek eller som sitter så att de gör mycket ont.
Kirurgi kan användas, men vårtor kan också brännas bort med hjälp av elektricitet eller laser. Det är dock metoder som normalt inte används på små barn.
Det finns många saker som du kan göra för att undvika att ditt barn får vårtor. I badhus är det till exempel lämpligt att använda badtofflor för att skydda fötterna.
Om du vet eller misstänker att någon i omgivningen har vårtor, ska ditt barn till exempel inte dela handduk med den personen. Det är också viktigt att tvätta händerna noga och torka dem efteråt.
Om du märker att ditt barn har fått en eller flera vårtor, är det lättare att få bort dem snabbt än om de suttit länge. Det finns samtidigt ett råd som säger att det bästa sättet att ta hand om vårtor är med tålamod. Det innebär helt enkelt att de kommer att försvinna även om det kan ta tid, ibland flera månader.
Om ditt barn har fått vårtor, ska hen inte peta på dem. Det kan förvärra och ökar risken att smittan sprids. Risken för smittspridning kan minskas genom att sätta ett plåster på vårtan.
Det finns olika slags medel och medicin som du kan köpa på apoteket. Bland annat finns gel, lotion och kräm som kan lindra och bidra till att vårtorna på sikt helt försvinner.
Alla medel passar inte för barn under 6 år. Fråga därför på apoteket vad som passar för ditt barn. Apoteket kan också berätta om hur många behandlingar som behövs.
Om ditt barn uppvisar symptom på vårtor, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården, kan du som är vårdnadshavare söka vård för dina barn hos oss utan patientavgift.
Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.
Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.
Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013