Så funkar ett digitalt vårdbesök
Svara på frågor om dina besvär.
Fyll i din hälsoprofil.
Starta ditt besök.
Få hjälp av vår vårdpersonal.
Betala efter besöket.
Patientavgift för besök hos sjuksköterska
0 kr
För barn (0–fyller 19 i år) och äldre (över 84 år) är patientavgiften 0 kr.
Frikort gäller.
Observera att kostnaden kan ändras om du behöver träffa annan vårdpersonal än förväntat eller komma på återbesök.

Vaxpropp

I örat sitter körtlar som tillverkar vax. Vaxet är till för att rengöra örat och transporteras långsamt ut. På vägen tar det med sig smuts och bakterier. Ibland kan vaxet bli segare än normalt, och då kan en vaxpropp uppstå. Vissa har segare vax än andra, och drabbas därför oftare av vaxproppar.

Vad är vaxpropp?

En vaxpropp är när vaxet som bildas i örats yttre delar får svårt att rinna ut ur örat och då bildar en klump som täpper igen hörselgången. Öronvax bildas naturligt i örat och har som uppgift att rensa hörselgången på smuts samt skydda mot fukt och infektion. 

Orsaker till vaxpropp

Det finns flera orsaker till att en vaxpropp kan uppstå. Faktorer som kan göra det svårare för öronvaxet att rinna ut ur hörselgången är: 

  • Att du använder tätslutande apparater, till exempel hörselapparater eller in-ear hörlurar 

  • Att du använder tätslutande produkter som till exempel öronproppar

  • Att du petar i örat med bomullspinnar eller fingrarna

  • Att du har trånga eller svängda hörselgångar

  • Att du har naturligt segt öronvax

  • Att du fått in vatten i örat som gjort vaxet extra segt

  • Att de vaxproducerande körtlarna med åren har fått en försämrad funktion, så att öronvaxet blivit torrare och segare

Symptom på vaxpropp

Det vanligaste symptomet när du fått en vaxpropp är att du hör sämre än vanligt. 

Om du har en vaxpropp, kan du uppleva ett eller flera av följande symptom:

  • Nedsatt hörsel 

  • Känsla av att ha lock för örat

  • Ömhetskänsla i örat

  • Kliande känsla i hörselgången 

  • Svullnad i örat

Det är också vanligt att det slår lock för örat när duschar eller badar till följd av att vattnet fångas upp bakom vaxproppen. Du kan även få hosta när du har en vaxpropp, eftersom proppen kan komma åt nerver som leder till hosta.

Hur vet man om man har vaxpropp?

Om du upplever att du fått sämre hörsel, har en känsla av att ha lock för örat eller ofta får lock för örat efter att du duschat, kan det handla om en vaxpropp. Vaxproppar i örat kan i vissa fall även leda till en hudinfektion i hörselgången. Hudinfektionen kan göra att det förutom ovan nämnda symptom även kliar och gör ont i örat. 

Behandling av vaxpropp

En vaxpropp i örat kan behandlas på olika sätt. Du som har haft vaxpropp innan kan ofta behandla en mindre vaxpropp själv. På apoteket finns receptfria preparat som örondroppar eller öronsprej för att mjuka upp vaxet och på så sätt lösa upp vaxproppen. Efter att den lösts upp kan du skölja örat med en gummiballong, även kallat sköljblåsa. 

Ibland krävs det däremot hjälp för att bli av med en vaxpropp. Läkare kan ibland använda sig av ett smalt instrument eller en speciell öronsug för att ta ut en vaxpropp. Ibland används även en behandlingsmetod som kallas öronspolning

Öronspolning

Öronspolning innebär att vaxproppen spolas bort. Behandlingen utförs av en läkare eller sjuksköterska och går ut på att de spolar med kroppstempererat vatten genom en slang, med ett kontrollerat tryck, tills vaxproppen kommer ut, antingen hel eller i mindre delar. Oftast får du ett plastförkläde på dig under spolningen för att förhindra att du blir blöt. Vaxet samlas upp i ett kärl som hålls under örat under behandlingen. När allt vax sen har kommit ut torkas hörselgången försiktigt torr. 

Skärmdumpar av Min Doktors mobila app
Min Doktors app – din vårdcentral i mobilen
Tryggt och säkert med BankID
Recept direkt i appen
Över 3 miljoner patientbesök
4,8 av 5 betyg på App Store
Ladda ner appen

Vad kan jag göra själv?

Det finns olika anledningar till varför vissa drabbas av en vaxpropp. Det kan till exempel vara att du använder hörapparat, petar med bomullstops inne i örat, har hörlurar som stoppas in i öronen eller att du helt enkelt har lite segare vax och därför drabbas oftare än andra.

Det finns däremot vissa saker du kan göra för att undvika att en vaxpropp bildas. 

Undvik att peta dig i örat med fingrarna eller föremål som till exempel bomullspinnar. Om du har återkommande problem med vaxpropp, bör du aldrig använda bomullspinnar då de kan flytta vaxet ännu längre in i hörselgången, vilket leder till en ännu kraftigare blockering.

Om du är vuxen och har återkommande besvär med vaxproppar, kan du testa receptfria örondroppar eller öronsprej som finns att köpa på apoteket. 

Receptfria läkemedel för vaxproppar får däremot inte användas på barn. Om du misstänker att ditt barn har en vaxpropp, ska du kontakta vården. 

När bör jag söka vård?

Om du misstänker att du eller ditt barn har en vaxpropp, bör du uppsöka vård. En vaxpropp som går obehandlad kan i vissa fall leda till en hudinfektion som orsakar obehag och smärta i örat. 

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du har en vaxpropp, kan du få hjälp av Min Doktor med öronspolning. 

Kom ihåg att förbereda dig genom att använda vaxuppmjukande medel i örat i minst 3 dagar före öronspolningen. Det finns olika typer av vaxlösande medel att köpa receptfritt på apoteket.

Du får börja med att träffa en sjuksköterska, som undersöker örat och gör en bedömning av om en öronspolning ska utföras, eller om du behöver fortsätta använda vaxlösande medel i några dagar.

Vi utför öronspolning på flera av våra vaccinationsmottagningar. Möjligheten till att få öronen spolade kan dock variera beroende på bemanning. För information om utbud, öppettider och möjligheter till drop-in och tidsbokning, se din närmaste mottagning.

Hitta din närmaste mottagning

Min Doktor – trygg vård sedan 2013

Öppet alla dagar, dygnet runt
95% patientnöjdhet
Över 3 miljoner patientbesök
Se vårdutbud
Vi samarbetar med
Apotek Hjärtat logotypSkandia logotypUnilabs logotypSynlab Synlab