Hem > Hälsa och sjukdomar > Hudbesvär > Vitiligo

Vitiligo

Vitiligo är en kronisk hudsjukdom som yttrar sig som vita fläckar i huden. Tillståndet är ofarligt, men kan upplevas besvärande för den som drabbas, och de vita fläckarna är extra känsliga för sol.

Sök vård för vitiligoÖppet alla dagar, dygnet runt.

Vad är vitiligo?

Vitiligo anses vara en autoimmun hudsjukdom. Huden innehåller normalt melanocyter, en sorts celler som producerar melanin, alltså det pigment som ger huden dess färg. Vid vitiligo är de här cellerna förstörda i avgränsade områden. Det medför att huden fläckvis saknar pigment. Pigmentlösa områden kan även finnas i hårbotten, och då blir hårstråna som växer ut där vita. 

Hur uppkommer vitiligo?

Orsaken till vitiligo är inte helt fastställd. Sjukdomen delas in i två former: generell (kallas även icke-segmentell) och segmentell. Den generella formen är vanligast. Den varianten uppträder ibland samtidigt som vissa autoimmuna sjukdomar, det vill säga när kroppens immunförsvar angriper de egna cellerna. Det tyder på att generell vitiligo kan ha en autoimmun bakgrund. Generell vitiligo har ibland en ärftlig komponent: ungefär var femte person med vitiligo har en nära släkting som också är drabbad. Segmentell vitiligo anses inte vara orsakat av autoimmunitet, utan tros bero på substanser som produceras av nervändar i det drabbade området. Vitiligo är inte smittsamt. 

Vem drabbas av vitiligo?

Vitiligo förekommer hos omkring en procent av alla människor, oavsett hudfärg. Det är lika vanligt hos kvinnor som hos män. Hudförändringarna brukar oftast bli synliga i unga år, mellan 10 och 30 års ålder, men kan i ovanliga fall dyka upp både tidigare och senare i livet. Personer med autoimmun sjukdom, såsom tyroidit (sköldkörtelsjukdom), Addisons sjukdom (en hormonell sjukdom), diabetes etc. kan ibland även ha vitiligo.  

Symptom vid vitiligo

Symptomen vid vitiligo är:

  • Vita, avgränsade fläckar i huden. Fläckarna är små i början, men växer sig efterhand större och kan flyta samman med varandra.

  • Den pigmentlösa huden är inte irriterad eller fjällande. Däremot blir den lätt röd och bränd i solen eftersom den saknar melanin.

  • Vid generell vitiligo har de vita områdena en symmetrisk spridning på båda kroppshalvorna. Ofta uppträder de på händer, fötter, armhålor, armbågar och knän samt runt munnen och ögonlocken. 

  • Vid segmentell vitiligo följer hudförändringarna en nervs utbredning. Vanligtvis är det bara ena sidan av kroppen som är påverkad, och efter 3 till 12 månader brukar hudförändringen stanna av. 

De vita områdena blir i de allra flesta fall kvar livet ut, men i sällsynta fall händer det att pigmentet kommer tillbaka. 

Hur behandlas vitiligo?

Det finns ingen botande behandling för vitiligo, men i viss mån kan det vara möjligt att minska förlusten av pigment. Störst effekt av en medicinsk behandling får du i det tidiga skedet av sjukdomen, medan de vita fläckarna håller på att bre ut sig. Då kan huden smörjas med receptbelagda krämer och salvor som modifierar immunförsvaret, och på så vis bromsar den autoimmuna processen. 

Du som har vitiligo bör skydda dig mot solbränna, både för att inte den känsliga huden utan pigment ska ta skada, och för att kontrasten mellan de vita områdena och omgivande hud ska vara så liten som möjligt. Använd solskyddskräm med SPF 50 eller högre, eller se till att ha täckande kläder. Det går även att använda kamouflerande smink över de vita områdena. Ibland används ljusterapi för att öka pigmenteringen i de vita fläckarna.

När ska jag söka vård?

Om du har symptom på vitiligo, bör du kontakta vården. Det finns nämligen andra tillstånd som kan ge liknande hudförändringar som vitiligo. Barn och tonåringar kan ibland få Pityriasis alba, med runda eller ovala vita fläckar på huden i ansikte och på armar. Pityriasis alba är förknippat med eksem och brukar gå över av sig själv efter några månader.

Sök vård för vitiligo

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för vitiligo

Vad kan jag göra själv?

Det går inte att förebygga vitiligo, men om du har fått diagnosen är det viktigt att tänka på följande: 

  • Använd solskydd, antingen i form av heltäckande kläder eller solskyddskräm med SPF 50 eller högre. Den opigmenterade huden blir lätt röd och bränd i solen. Om du har ljus hud, blir inte heller de vita områdena lika tydliga som när du är solbränd. 

  • I hud som utsätts för UV-ljus från solen bildas D-vitamin. Du behöver omkring 20 till 30 minuters exponering av armar och ansikte varje dag. Om du skyddar huden helt från sol, behöver du därför se till att du får i dig tillräckligt med D-vitamin via kosten, till exempel genom att äta mycket fet fisk.

Hur kan Min Doktor hjälpa?

Min Doktor kan hjälpa dig med diagnos och behandling vid vitiligo. I vissa fall kan vi hänvisa dig vidare till en hudläkare på en fysisk mottagning, till exempel om dina besvär misstänks ha andra orsaker. Om vi bedömer att du behöver en utredning av eventuell autoimmun sjukdom, kan du få en remiss för blodprovstagning.

Publicerad:

2022-07-15

Senast uppdaterad:

2024-01-22

Författare:

Boel Sandros, Medicinsk skribent, Min Doktor

Faktagranskad av:

Loreto Ferrada, Specialistläkare i dermatologi och venereologi, Min Doktor