Vi har samlat praktisk information och svar på vanliga frågor inför ditt vaccinationsbesök. Här kan du läsa om hur du förbereder dig, vad du behöver ta med och vad som gäller för olika vaccinationer.
För att göra ditt besök smidigare kan du fylla i hälsodeklarationen redan innan besöket. Det går även bra att göra det tillsammans med vår sjuksköterska på mottagningen.
Läs mer om hälsodeklarationen.
Vid ditt besök behöver du kunna identifiera dig, så kom ihåg att ta med en giltig id-handling. Vi godkänner körkort, pass eller annan id-handling.
Om du tidigare har tagit en vaccination som kräver flera doser, kan det vara bra att ta med ditt vaccinationskort. Då ser vi vilka sprutor du redan fått och du slipper riskera att börja om i onödan. Du kan också samla dina vaccinationer digitalt hos oss för en smidigare överblick och få påminnelser inför din nästa dos.
Läs mer om vårt digitala vaccinationskort.
Om du tar blodförtunnande läkemedel och ska vaccinera dig, kan det finnas särskilda saker att ha i åtanke. Det är bra att rådgöra med vårdpersonal innan vaccinationen. I många fall går det bra att vaccinera sig, men ibland kan det behövas anpassningar.
Läs mer om vaccination vid blodförtunnande läkemedel.
Det går ofta bra att ta flera vacciner vid samma tillfälle, men ibland kan de behöva planeras in vid olika tillfällen. Vissa vacciner kan tas samtidigt utan problem, medan andra bör ges med några veckors mellanrum. Om du är osäker på vad som gäller, läs mer hos Folkhälsomyndigheten eller fråga vår sjuksköterska på plats.
Vi vill att både barn och vuxna ska känna sig trygga vid vaccinationen. Våra sjuksköterskor har lång erfarenhet och finns här för att göra besöket så smidigt som möjligt. Om ditt barn ska vaccineras, behöver minst en vårdnadshavare vara med och kunna legitimera sig.
Har du flera yngre barn som ska vaccineras samtidigt? För att skapa en lugn och trygg miljö rekommenderar vi att en vuxen väntar med övriga barn utanför rummet tills det är deras tur.
Vill du ha fler tips på hur du kan förbereda ditt barn? Läs mer om förberedelser inför vaccination och hur du kan hantera spruträdsla hos barn.
Har du bokat TBE-vaccination? Då undrar du kanske hur vaccineringen går till, hur ofta du behöver fylla på skyddet eller vad som gäller om du har missat en dos. Du hittar svar på de frågorna och många andra på vår sida med vanliga frågor om TBE.
Vi följer alltid gällande rekommendationer för hur vaccin ska hanteras, förvaras och ges. Vår legitimerade personal vidareutbildas kontinuerligt inom vaccin och läkemedelshantering för att du ska få en trygg och säker vaccination.
Läs mer om vår vaccinhantering och vårt kvalitetsarbete.
Du kan se vaccinutbudet och priserna i vår prislista. Vi erbjuder dessutom 10 procents rabatt för dig som är student och 5 procents rabatt för dig som är över 65 år.
För att underlätta vaccinationen rekommenderar vi att du bär kortärmat eller kläder där överarmen är lättåtkomlig.
Om du har feber eller en pågående infektion rekommenderar vi att du väntar med vaccinationen, både för din egen skull och för att minska risken att smitta sprids till andra. Dels kan vissa infektioner vara smittsamma, dels kan det vara svårare att skilja vanliga biverkningar från sjukdomssymtom. Dessutom kan du känna dig mer påverkad än vanligt om vaccinet förstärker din sjukdomskänsla.
En lindrig förkylning eller hosta är däremot inget hinder för vaccination, och antibiotika påverkar oftast inte vaccinets effekt.
Vi gör vårt bästa för att hålla tiderna, men ibland kan mindre förseningar uppstå.