5 myter om solskydd

Senast uppdaterad 2024-09-16
Hälsa
5 myter om solskydd
Man kan väl inte bränna sig om det är molnigt ute – eller? Och blir man verkligen brun om man använder solkräm? Missuppfattningarna kring solskydd är många. Loreto Ferrada, specialistläkare inom dermatologi och venereologi, reder ut och slår hål på 5 vanliga myter om solskydd. 

1. “Solskydd skyddar inte mot hudcancer”

Det här är en myt. Att vistas i solen för lång tid utan skydd och bränna huden upprepade gånger kan öka risken att drabbas av malignt melanom och andra typer av hudcancer. Därför är det viktigt att skydda sig mot solen så fort man ska vara utomhus under en längre tid. Effektivt solskydd är till exempel täckande kläder, hatt eller keps, solglasögon med UV-skydd och solkräm med hög solskyddsfaktor.

2. “Solkräm räcker som solskydd”

Det här är också en myt. Det allra viktigaste du kan göra för att skydda dig mot solen är att inte vistas i den mitt på dagen, när UV-strålningen är som starkast. Solskydd i form av kläder och solhatt är viktigt om du ändå behöver vara i solen, mindre barn ska gärna ha UV-kläder. Som komplement till detta kan man använda solkräm, speciellt på de kroppsdelar som är svåra att täcka med kläder.

3. “En insmörjning räcker till hela dagen”

Myt – en insmörjning räcker inte till hela dagen. Solkräm fungerar bäst i stor mängd. Ta antingen ett tjockt lager direkt, eller om du föredrar, lägg dubbla lager: applicera först ett lager, vänta i 20 minuter, och lägg sedan ett lager till. Glöm inte bort att smörja in ansiktet, handryggarna och öronen, de kan få mycket sol utan att man tänker på det och får ofta solskador med tiden.

4. “Man behöver inte använda solskydd om det är molnigt”

En seglivad myt. UV-strålning kan ta sig igenom mulet väder och därför är det viktigt att skydda dig även om du inte ser solen, speciellt på sommaren när UV-strålningen är högre. Man kan lätt luras av temperaturen, eftersom det är svårare för värme än UV-strålning att tränga igenom molnen. 

En bra hjälp för att räkna ut hur stark strålningen är där du befinner dig är att kontrollera UV-index. Det finns olika appar som mäter UV-index timme för timme att ta hjälp av för att enkelt hålla koll. Det är viktigt att skydda sig mot solen så fort UV-index ligger över 2 på skalan.

5. “Man blir inte brun om man använder solskydd”

Även det här är en myt. Solens UV-strålar är starka och kan ta sig igenom både solkräm, kläder och mulet väder. Därför blir du brun även om du använder effektivt solskydd, men med fördelen att du minskar risken för solskador som i sin tur kan leda till hudcancer.