5 saker du inte visste om fästingar

Senast uppdaterad 2024-05-08
Vaccin
5 saker du inte visste om fästingar
Att fästingar är små blodsugare som trivs i högt gräs och kan sprida sjukdomar visste du kanske redan. Men visste du dessa fakta om fästingar?

1. Fästingar saknar ögon

Den vanligaste fästingarten i Sverige, Ixodes ricinus, saknar ögon och använder istället sitt välutvecklade luktorgan för att hitta sina offer. 

2. Fästingar lever stillsamma liv

Fästingar trivs i högt gräs där de stillsamt sitter och väntar på att ett värddjur ska passera. När ett djur eller människa slutligen går förbi, hakar sig fästingen fast på det passerande offret och kryper sedan runt tills den hittat en lämplig plats att bita sig fast och suga blod. 

3. Ett fästingbett känns inte

När fästingen biter i sitt offer, sprutar den samtidigt in saliv i bettet. Saliven innehåller ett bedövningsmedel som gör att du inte känner att du har blivit biten. Det är också i saliven som TBE-virus överförs, om fästingen bär på viruset.

4. Fästingar behöver bara äta 2-3 gånger i sitt liv

En fästing blir cirka 3 år gammal men behöver bara äta, det vill säga suga blod, 2 eller 3 gånger i sitt liv. Fästingen utvecklas under sitt liv från larv, till nymf, till vuxen fästing och det är inför ett nytt utvecklingsstadium som den behöver äta. Hanen äter bara två gånger, som larv och nymf, medan honan även behöver blod en tredje gång som vuxen fästing för att kunna lägga cirka 2000 ägg innan hon dör. 

5. Det räcker att bli biten en gång för att bli smittad av TBE

Om du blir biten av en fästing som bär på TBE, överförs smittan direkt vid bettet. Därför räcker det att bli biten en gång av en fästing som bär på viruset för att bli smittad av sjukdomen. TBE kan leda till allvarliga tillstånd, som bland annat hjärninflammation och hjärnhinneinflammation, men det går att vaccinera sig.

Två vaccindoser ger skydd inför säsongen

TBE-vaccin behöver tas i flera doser för att kroppen ska kunna bygga upp ett skydd. Därför är det bra att påbörja sin TBE-vaccination i god tid inför fästingsäsongen - men huvudsaken är att börja någon gång. Du är skyddad inför säsongen redan efter den andra dosen. Välkommen till Min Doktors mottagningar för att vaccinera dig och din familj mot TBE.

Hitta mottagning