– Det finns många faktorer som kan påverka sömnen. Stress och livsstilsförändringar är ett par vanliga anledningar, men även astma och övervikt kan spela en roll. Kroppen kan klara sig med mindre sömn under en period men om besvären pågår under en längre tid börjar det bli problematiskt, säger Olof Johansson, psykolog på Min Doktor.
Det finns flera myter om sömn, till exempel att vi alltid ska sova exakt åtta timmar per natt för att må bra. Behovet av sömn är individuellt och ”8-timmars-regeln” kan leda till stress (och därmed sämre sömn) om den inte stämmer överens med ens eget sömnbehov.
– Det är viktigt att försöka ta reda på den bakomliggande orsaken till att du sover dåligt. I många fall kan du själv bryta ditt negativa sömnmönster, men det finns också professionell hjälp att få, säger Olof.
Du upplever svårigheter att somna in.
När du väl somnat sover du oroligt och känslan av att komma in i djup sömn uteblir.
Du vaknar vid upprepade tillfällen under natten.
Du vaknar tidigt på morgonen, ofta vid fyratiden, och kan inte somna om.
Du upplever problem i vardagen på grund av att du känner dig trött, till exempel att du kan ha svårigheter att koncentrera dig och lösa uppgifter som du normalt klarar av.
Du somnar ofta till när du inte är aktiv, till exempel när du tittar på tv.
Du kan själv göra mycket för att sova bättre. En grundregel är att försöka stressa mindre. Du kan även prova att dricka mindre koffeinhaltiga drycker och undvika alkohol och droger. Motion, gärna i dagsljus samt avslappningstekniker som yoga och mindfulness kan också hjälpa.
Andra saker du kan prova är att gå och lägga dig och gå upp vid samma tider varje dag och att varva ner, utan skärm, ett par timmar innan du går och lägger dig. Sovrummet bör vara mörkt, tyst och gärna svalt. Din säng och sovkläder kan också spela en roll – försök se till att du har det riktigt skönt när du ska sova.
I de fall du själv inte lyckats åtgärda dina sömnproblem och de pågått i mer än fyra veckor och du har besvär åtminstone varannan natt kan det vara läge att vända sig till en läkare eller psykolog.
– Generellt kan man säga att olika typer av preparat inte är en långsiktig lösning för att förbättra sömnen. Istället används ofta kognitiv beteendeterapi, KBT, för att komma till rätta med sömnproblem, säger Olof.
Läs mer om hur Min Doktor kan hjälpa dig med sömnbesvär: