Fråga: Varför får jag ångest när jag dricker alkohol?

Senast uppdaterad 2024-11-21
Expertpanelen
Fråga: Varför får jag ångest när jag dricker alkohol?
Jag får ångest av att dricka alkohol. Det är alltid sån bakisångest dagen efter. Jag vill inte dricka egentligen men känner press från kompisar. Hur kan jag säga nej?

Svar

Tack för din fråga! Det är många som kan känna igen sig i att det finns en förväntan från gruppen att dricka alkohol. Att må dåligt och känna sig trött dagen efter att ha druckit alkohol är helt normalt, men hur en bakfylla mer specifikt tar sig uttryck är väldigt individuellt och påverkas av olika faktorer. Vissa blir bara lite trötta och sega och andra kan få stark ångest som håller i sig flera dagar efteråt. Det kan bland annat bero på:

  • Alkohol förstärker känslorna
    Alkohol tenderar att förstärka den känsla vi har när vi dricker. Är du glad kan du känna dig gladare, men är du ledsen kan du istället känna dig ännu mer nedstämd. Det är vanligt att ångesten ökar dagen efter att du har druckit. Om en har en underliggande ångestproblematik kan alkoholångesten göra att denna känns ännu starkare.

  • Alkoholintag gör att hjärnan fungerar sämre
    Att dricka kan leda till försämrat minne, nedsatt reaktionsförmåga och sämre konsekvenstänk. Ökad ångest dagen efter kan därför också ha att göra med saker du ångrar att du gjort eller som har hänt under kvällen.

  • Hjärnan hamnar i stresstillstånd
    Hjärnan försöker öka den nedsatta funktionsförmågan genom att försätta hjärnan i ett stresstillstånd. Rent fysiskt är en stressreaktion och en ångestreaktion samma sak. När alkoholen sedan går ur kroppen är stressreaktionen kvar i kroppen och vi upplever den därför som ett ökat ångestpåslag dagen efter.

  • Alkohol orsakar kemisk ångest
    Alkohol frigör ämnen som gör oss glada och har en ångestdämpande effekt. Dagen efter har hjärnan då ett underskott av dessa, vilket kan bidra till att du känner dig mer nedstämd och ångestladdad. Detta brukar kallas för ”kemisk ångest”.

Så kan du säga nej till alkohol

Vi har en stark alkoholkultur i vårt samhälle. Vi förenas runt alkohol och den som säger nej kan känna sig utanför. Detta är förstås ett förlegat synsätt. Vi vet idag att alkohol orsakar mycket skada i samhället och att många mår betydligt bättre av att låta bli att dricka. Att tacka nej till alkohol blir allt mer socialt accepterat och de alkoholfria alternativen på marknaden har också ökat markant.

Ibland kan vi uppleva att det finns en förväntan hos andra, som egentligen inte finns. Du kan därför börja med att helt enkelt testa att låta bli att dricka. Ta med dig alkoholfria alternativ istället och se hur gruppen reagerar. Kanske märker du att detta främst var en förväntan om hur andra skulle reagera som fanns hos dig? 

Om det ändå blir så att du blir ifrågasatt kan du behöva gränssätta. Det kan vara skönt att prata med någon i ditt kompisgäng, som du har förtroende för, om hur du känner. Kanske är det fler som känner lika? Då kan ni hjälpas åt med att hantera grupptrycket. Om det känns för svårt att gränssätta kan du föreslå aktiviteter som är inkompatibla med alkohol eller skapa socialt godtagbara skäl till att avstå, som att ta bilen till festen. Om det ändå inte respekteras kan du behöva fundera på om det är vänner som är bra för dig? Kanske behöver du försöka hitta andra sammanhang och vänskapskretsar?

Rent fysiskt finns det inget sätt att bota bakfylleångest (förutom att låta bli att dricka förstås) men det finns saker som du kan göra för att ta hand om dig och hjälpa dig igenom bakfyllan. 

Läs mer: Så påverkas kroppen när du slutar dricka alkohol

Råd för att hantera bakfylleångest

Hjälp kroppen att återhämta sig

Kroppen behöver mycket energi för att bryta ner alkoholen i kroppen. Öka din energi genom att fylla på med mat som du mår bra av och att sova ut på morgonen. För att minska vätskebristen kan du se till att dricka ordentligt med vatten redan under kvällen.

Påminn dig om vad som händer i kroppen och att det kommer gå över

Att påminna sig själv om vad som händer rent kemiskt i kroppen, och om att det kommer gå över, kan göra det enklare att stå ut med ångesten.

Var snäll mot dig själv och gör något som du brukar må bra av

Självmedkänsla är ett effektivt sätt att minska obehag och ångest. Om du kan vara kärleksfull och förlåtande mot dig själv, ökar du dina förutsättningar för att kunna ta dig tillbaka på banan igen och göra val som är bra för dig på lång sikt. Gå ut på en lugn promenad, gärna i naturen, ta en varm och skön dusch, ring en vän, gör en andningsövning eller gosa med ett husdjur. Kanske är detta en sådan dag som du bara behöver ta dig igenom? Då kan det vara okej att vara lite extra tillåtande mot sig själv om du behöver, till exempel genom att mysa ner framför favoritserien med en pizza.

Reparera och sök hjälp om du behöver

Om något under kvällen inte blev som du ville, påminn dig själv om att du bara är människa och att du gör så gott du kan. Ta sedan ansvar för dina relationer och reparera om det behövs. Om du ofta har minnesluckor, gör saker som du inte står för på fyllan eller om alkoholen på andra sätt påverkar dig på ett negativt sätt kan det vara klokt att minska din alkoholkonsumtion eller helt enkelt låta bli att dricka. Det finns bra behandling och hjälp att få mot missbruk om du behöver. 

Få hjälp hos Min Doktor

Om du vill sluta dricka alkohol, men känner att du inte kan, är det bra att söka hjälp. Du kan kontakta din fysiska vårdcentral, beroendemottagning på kommunen eller via psykiatrin, vända dig till Alkoholhjälpen eller kontakta en psykolog på Min Doktor för en första bedömning. 

Vänliga hälsningar
Ida Holmberg, legitimerad psykolog hos Min Doktor