Senast uppdaterad:
2024-03-01
Oavsett om det är en förälder, ett barn, en släkting eller en vän som är drabbad av psykisk ohälsa kan det vara svårt att veta hur man som anhörig ska agera.
– När någon i ens närhet som man tycker om mår dåligt, så är det inte ovanligt att man känner oro, känner sig handfallen eller rädd för att säga eller göra “fel”. Man kan ha en massa känslor som kanske inte riktigt får plats, eller känna att man vill hjälpa men inte veta hur, säger Helena Blid, legitimerad psykolog hos Min Doktor och fortsätter:
– Det kan också vara svårt att förstå vad som händer med personen, varför den beter sig eller reagerar på vissa sätt. Man kanske inte känner igen personen längre, vilket kan väcka känslor av irritation eller till och med ilska hos sig själv. Då kan det också vara bra att få prata med någon som kan hjälpa en att förstå vad som händer.
Det är inte ovanligt att som anhörig själv behöva stöd, samtidigt som man känner att ens egna svårigheter måste komma i andra hand. Men att inte glömma bort sig själv är viktigt, menar Helena Blid.
– Det kan vara slitsamt att vara den som hela tiden ger stöd åt andra. Då är det viktigt med självomhändertagande för att orka. Genom att prata med en psykolog kan du få kunskap och tips kring hur du kan stötta dina nära som mår psykiskt dåligt, och samtidigt få stöd i att prioritera dig själv och ditt självomhändertagande.
Är du anhörig och känner att du behöver stöd? Kontakta en av Min Doktors psykologer för ett rådgivande samtal, där du tillsammans med psykologen kan diskutera en lämplig väg framåt för dig.