Författare:
Disa Grantén, kommunikatör, Min Doktor
Det kan finnas flera orsaker till varför du ofta får ont i halsen:
Förkylning
Olika förkylningsvirus som avlöser varandra kan orsaka långvariga problem med halsont. Om du har ont i halsen och samtidigt har snuva, nästäppa eller hosta är det oftast en förkylning som orsakar problemen. En förkylning läker oftast ut av sig själv inom någon vecka.
Halsfluss
Om du har ont i halsen utan snuva och nästäppa kan du ha drabbats av halsfluss. Typiska symptom på halsfluss är svullna halsmandlar och en beläggning som ser ut som vita prickar i svalget. Halsfluss orsakas ibland av streptokockbakterier, och kan i vissa fall kräva antibiotikabehandling. Om du har besvär av återkommande halsfluss kan det bli aktuellt med en operation för att ta bort halsmandlarna.
Läs mer: Så lindrar du besvär från halsfluss.
Körtelfeber
Symptomen för körtelfeber påminner om de för halsfluss. Körtelfeber orsakas av ett virus och går därför inte att behandla med antibiotika. Sjukdomen ger ofta långvariga besvär med bland annat smärta i halsen och feber.
Torr luft
Att vistas i mycket torr luft kan orsaka ont i halsen. När luftfuktigheten är låg är det vanligt att känna sig torr i munnen, vara hes och ha ont i halsen, speciellt när du vaknar. För att undvika besvär, se över ventilationen i ditt hem och vädra ofta. Se också till att dricka mycket för att hålla dina slemhinnor återfuktade.
Halsinfektioner som orsakas av virus eller bakterier, som till exempel förkylning eller halsfluss, smittar lätt. För att undvika att drabbas är det viktigt att vara noga med handhygienen och att undvika närkontakt med personer som är smittade.
– Tvätta händerna ofta och dela inte handduk med någon som är sjuk, berättar Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor och fortsätter:
– Vad gäller streptokockbakterier, så smittar de mycket lätt och du kan bli smittad igen med streptokockorsakad halsfluss trots att du nyligen haft det. Att byta ut tandborstar, rengöra dina barns nappar och nappflaskor och att tvätta filtar och gosedjur kan minska risken för återkommande halsfluss orsakad av streptokocker.
Halsont går ofta över av sig själv, men om du upplever besvär med återkommande smärta i halsen med eller utan feber eller andra symptom kan du höra av dig till Min Doktor för diagnos och eventuell behandling.
– Sök vård akut om du har mycket ont på ena sidan av halsen och svårt att gapa, har svårt att andas, eller inte kan svälja din egen saliv, avslutar Hans Lindholm.