Fråga: Varför får vi blåmärken och är de farliga?

Senast uppdaterad 2024-11-11
Expertpanelen
Fråga: Varför får vi blåmärken och är de farliga?
Jag får jättelätt blåmärken, är det farligt? Jag har läst att blåmärken kan vara ett tecken på allvarlig sjukdom och känner mig orolig över att något är fel.

Svar

Hej och tack för din fråga. Det är väldigt vanligt med blåmärken och ofta helt normalt. Men jag förstår att du blir orolig, eftersom ett ökat antal blåmärken eller att lättare att få blåmärken ofta beskrivs som symptom vid olika allvarliga sjukdomar. Det viktigaste att komma ihåg är att de allvarliga sjukdomarna är ovanliga, och att det i princip alltid också förekommer andra symtom än endast blåmärken vid sådana sjukdomstillstånd. 

Blåmärken uppstår när små blodkärl i och under huden går sönder och blöder utan att det har gått hål i huden. Blödningen stannar i och under huden och området får en annan färg som är blå-lila i tonen och som blir skarpt avgränsad mot omgivande hud.

Det kan finnas flera anledningar till varför du lättare kan få blåmärken, bland annat:

  • Med åldern blir huden tunnare. Det gör det lättare att både få och att se blåmärken, speciellt på underarmar och underben.

  • Vissa blodförtunnande läkemedel ökar risken för blödningar, vilket leder till större och mer intensiva blåmärken. Om du står på dessa läkemedel ska du vara extra försiktig så att du inte slår i saker av misstag. Det finns mediciner som gör att huden blir tunnare, vilket leder till att det kan blöda lättare i och under huden. 

  • Vissa människor har  lättare att få blåmärken av genetiska skäl.

Det är svårt att i ditt fall förklara varför du så lätt får blåmärken utan att veta mer om dig. Generellt rekommenderas att du ska söka vård om du upplever en förändrad mängd blåmärken eller en förändring i hur lätt du får blåmärken utan att det finns en rimlig förklaring, till exempel att du skadat dig.

Om du har andra symptom samtidigt, som till exempel ovanlig trötthet, svettningar nattetid, yrsel eller andra nytillkomna symptom är det viktigt att du söker vård för en kontroll.  

Vad kan jag göra själv för att undvika blåmärken?

Att förebygga blåmärken helt kan vara svårt, men det finns vissa saker du kan tänka på:

  • Var försiktig när du utför aktiviteter som kan skada huden. 

  • Använd skyddande kläder, till exempel handskar och långärmat vid trädgårdsarbete och långbyxor om du ska vandra eller arbeta med tunga lyft. 

  • Om du skadat dig och känner att ett blåmärke håller på att bildas, är det bra att kyla området med is eller kallt vatten. Det får blodkärlen att dra ihop sig vilket minskar blödningen.

Vänliga hälsningar,
Loreto Ferrada, specialistläkare i dermatologi och venereologi