Senast uppdaterad:
2024-03-06
– De som haft en genomgången covid-19-infektion med feber och påtagliga symptom har god immunitet, enligt den kunskap vi har i dag. Detsamma gäller alla som har konstaterats ha antikroppar mot covid-19. Folkhälsomyndigheten bedömer att risken för att bli sjuk igen är mycket låg under åtminstone sex månader.
– Om den som vaccineras redan är immun förlängs och förstärks antagligen immuniteten. Med tanke på det skulle man kunna rekommendera att de som haft en PCR-verifierad infektion av covid-19 att vänta lite längre på sin vaccination, men Folkhälsomyndigheten rekommenderar vaccination till alla där personer över 70 år samt personal inom vård och omsorg prioriteras först i vaccinationskön. Det är för tidskrävande att säkert kunna identifiera alla som redan har ett immunologiskt skydd och det är prioriterat med enkla vaccinationsinstruktioner.
– Det kan ingen svara helt säker på ännu. Vi kommer att behöva följa immuniteten efter vaccination över tid och anpassa vaccinationsrekommendationerna allt eftersom vi lär oss mer.
– Alla vaccin som godkänns för användning i Sverige kommer att vara noggrant testade och effektiva. För att få stopp på pandemin är det viktigt att vaccineringen kan genomföras snabbt. Eventuella skillnader på de vaccin som godkänts är så små att de inte har någon relevans i sammanhanget. Vad gäller frystorkning, så är det en beprövad metod för att öka stabiliteten hos ett vaccin och förenkla transport och förvaring. Frystorkning är en konserveringsmetod som bara används om den inte påverkar vaccineffekten.
– Nu när muterade virusstammar av covid-19 har dykt upp behöver man snabbt kontrollera om vaccinen även skyddar mot dessa. Visar det sig att en muterad virusstam är alltför olik den gamla måste man utveckla ett nytt vaccin, och då måste man vaccinera igen. Så är det till exempel med influensavirus - det ändrar sig ofta och därför måste vaccinet anpassas ofta.
Jag önskar att jag kunde ge ett säkert svar på om framtida mutationer av coronaviruset kommer ske och hur motståndskraftiga dessa i så fall kommer vara mot vaccinen, men det finns idag inga möjligheter att beräkna den risken utan vi får vänta på studier och information från de som tar fram vaccinen.
Bo Niklasson är forskande läkare med specialutbildning från amerikanska arméns avdelning för allvarliga smittor. Han var tidigare ansvarig för allvarlig virussmitta vid dåvarande Smittskyddsinstitutet samt Director vid WHO Collaborating Center, med särskilt ansvar för allvarliga virusinfektioner. Till meritlistan kan även läggas att han har praktiska erfarenheter från hanteringen av Ebolautbrottet på 1990-talet och har varit adjungerad professor i virologi vid Karolinska Institutet.