Författare:
Disa Grantén, kommunikatör, Min Doktor
Det finns otaliga huskurer mot hosta. Bland klassikerna hittar vi både att sova med lök i varmt vatten i rummet, att andas in vattenånga och och att dricka varmt röd saft. Men fungerar verkligen husmorsknepen? Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor, förklarar:
– Det finns inga medicinska belägg för att varken lökbad, ånga eller just röd saft skulle hjälpa mot hosta. Men det är heller inte skadligt, så det går bra att fortsätta med huskurerna om det känns bra för dig.
– Många husmorsknep är gamla och kommer från en tid innan modern medicin. Idag vet vi mer om vad som orsakar hosta och vilka behandlingar som ger god effekt, fortsätter Hans.
Slemhosta och slem i halsen är vanligt vid förkylningar, men också vid kroniska lungsjukdomar som astma eller KOL. När du hostar slem försöker kroppen rensa luftvägarna från det slem som ansamlats till följd av sjukdomen. Därför är det bra att inte försöka dämpa hostan, utan att hosta upp slemmet.
– Om du har drabbats av slemhosta är det bra att dricka mycket, eftersom vätska löser upp slem. Om hostan är långvarig kan det vara bra att söka vård, då det kan vara ett tecken på kronisk sjukdom, säger Hans Lindholm.
Torrhosta kallas ibland för rethosta och är den vanligaste typen av hosta vid förkylning, men kan också vara en biverkning från vissa typer av läkemedel. Torrhosta går ofta över av sig själv när själva infektionen väl har läkt ut och kräver oftast ingen behandling.
Om du har drabbats av hosta finns det några saker du kan prova själv för att lindra besväret:
Drick ordentligt. Om du har ont i halsen kan en varm dryck kännas lenande.
Sov med en extra kudde under huvudet. Att ligga ner kan trigga hostreflexen.
Om du är täppt i näsan, använd nässpray. Att andas genom munnen kan trigga igång hostan.
Undvik rökning och rökiga miljöer, eftersom det verkar irriterande på luftrören.
Receptfria preparat kan lindra slemhosta och rethosta. Likaså kan halstabletter upplevas som lindrande mot hosta.
Ha tålamod. Hosta kan ibland vara långdragen, men går i de allra flesta fall över av sig själv.
Hosta går ofta över av sig själv, även om det ibland kan ta ett tag. Om din hosta inte visar tecken på att avta efter tre veckor, kan du kontakta Min Doktor. Vi hjälper dig att få rätt behandling.
– Sök fysisk vård direkt om du får svårt att andas eller hostar blod. Detsamma gäller för barn under 1 år som visar tecken på kikhosta, avslutar Hans.
Vill du veta mer om hosta, vad som orsakar den och när du bör söka hjälp? Gå i så fall in på Hostkollen.se.