Författare:
Disa Grantén, kommunikatör, Min Doktor
Virusgruppen HPV består av över 200 olika virus som till exempel kan ge upphov till cellförändringar i livmoderhalsen hos kvinnor, vilket i sin tur kan leda till livmoderhalscancer. HPV kan också orsaka cancer i och runt könsorganen, i ändtarmsöppningen och i svalget hos både kvinnor och män.
– HPV är världens vanligaste sexuellt överförbara sjukdom, och de flesta sexuellt aktiva har eller har haft infektion orsakad av HPV utan att veta om det, berättar Lina Jägfalk, legitimerad sjuksköterska med specialkompetens kring vacciner och fortsätter:
– Vissa HPV-infektioner läker ut av sig själva medan andra kan leda till cellförändringar och på sikt HPV-relaterad cancer.
Många tror att HPV-vaccin bara är effektivt före sexdebuten och att det med andra ord inte är lönt att vaccinera sig mot HPV om du redan har haft sex. Men det stämmer inte.
– Att vaccinera sig innan sexdebut är alltid att föredra, eftersom HPV smittar vid sexuella kontakter. Men eftersom det finns så många olika typer av HPV är det viktigt att också du som har ett aktivt sexliv skyddar dig, framför allt om du har flera partners som potentiellt kan utsätta dig för smitta. Vaccinet skyddar från att drabbas av ytterligare virus, berättar Lina Jägfalk och fortsätter:
– Vaccinet skyddar dig själv från sjukdom, men också andra från smitta. Med vaccinering, både hos kvinnor och män, får vi bort cirkulationen av viruset och kan rädda liv.
Yngre
Äldre
Kvinnor
Män
Sexuellt aktiva
Personer som inte sexdebuterat
Du kan vaccinera dig mot HPV på alla Min Doktors mottagningar, välkommen att boka tid eller se tider för drop-in.
Visste du att Min Doktor är med i den nationella satsningen Ta sticket mot HPV? Det innebär att du som har livmoderhals och är född mellan 1994-1999 erbjuds kostnadsfri vaccination mot HPV med efterföljande HPV-test på alla Min Doktors mottagningar i Stockholm. Vill du veta mer om satsningen? Läs mer om kampanjen här.