Vanliga vintersjukdomar hos barn

Senast uppdaterad 2024-12-12
Föräldrar och barn
Vanliga vintersjukdomar hos barn
Smittspridningen av olika infektioner ökar när vi tillbringar mer tid inomhus, vilket gör att barn ofta drabbas av infektioner just under vintermånaderna. Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor, ger tips på hur föräldrar kan känna igen vanliga sjukdomar och när det är dags att söka vård.

RS-virus

RS-virus är en vanlig virusinfektion som drabbar luftvägarna. Symptomen liknar ofta en förkylning med hosta, snuva och feber. Hos små barn är risken större att infektionen utvecklas till bronkit eller lunginflammation, vilket kräver sjukhusvård.

– Ju yngre barnet är, desto större är risken för allvarlig sjukdom. Om ditt barn är under ett år och visar tecken som väsande hosta, svårt att äta eller dricka, andningssvårigheter eller andningsuppehåll, ska du söka vård omgående, berättar Hans Lindholm.

Läs mer: Vaccin mot RS-virus

Vinterkräksjuka

Vinterkräksjuka orsakas av ett virus och ger symptom som kräkningar, diarré, magont och feber. Sjukdomen går oftast över av sig själv, men är mycket smittsam och sprids lätt via kontakt med smittade ytor eller personer.

– Vid vinterkräksjuka är det viktigt att ge barnet vätska i små mängder ofta för att undvika uttorkning. Det är också viktigt att stanna hemma i 48 timmar efter att symptomen har försvunnit för att undvika smittspridning.

Feber hos barn

Feber är ett vanligt symptom på infektion och innebär att kroppstemperaturen är över 38°C. För att lindra besvären kan du ge febernedsättande medicin och se till att barnet dricker mycket vätska.

– Om barnet är yngre än tre månader och har feber ska ni söka akut vård. Sök också vård om barnet är under två år och har feber över 39°C, berättar Hans Lindholm.

Förkylning, snuva och hosta

Förkylning, snuva och hosta är vanliga symptom hos barn och orsakas oftast av virus. I vissa fall kan hostan vara långvarig eller ge pipande andning, vilket kan vara tecken på kikhosta

– Kikhosta ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet och ges från 3 månaders ålder. Barn som inte hunnit vaccineras samt små barn som inte har utvecklat fullt skydd av vaccinet kan smittas och få allvarliga symptom, berättar Hans Lindholm och fortsätter:

– Sök omedelbart vård om ditt barn får andningssvårigheter eller andningsuppehåll. Om barnet är under ett år och har varit utsatt för smitta, eller om du misstänker kikhosta, bör du också söka vård akut.

Influensa

Influensa är en virusinfektion som kan ge feber, hosta, halsont, muskelvärk och trötthet. För att lindra besvären är det viktigt att ge barnet mycket vätska, vila och febernedsättande vid behov. Sök vård om febern är hög och inte går ner efter 3 till 4 dagar, eller om barnet har svårt att andas.

Halsfluss

Halsfluss är en infektion i halsmandlarna som orsakas antingen av bakterier (streptokocker) eller virus. Symptomen inkluderar ont i halsen, feber, svårighet att svälja och vita prickar på halsmandlarna.

– För att lindra besvären kan du ge febernedsättande och se till att barnet får mycket vätska. Om febern är hög, barnet har svårt att svälja eller har symptom som svullnad i halsen eller utslag på halsen, bör du kontakta vården, säger Hans Lindholm.

Öroninflammation

Öroninflammation är vanligt hos barn och uppstår ofta som en följd av en förkylning som sprider sig till innerörat och orsakar svullnad. Det kan göra ont och göra det svårt för barnet att sova. Vanligtvis går inflammationen över av sig själv inom några dagar, men ibland behövs vård. Barn under ett år behöver nästan alltid vård för öroninflammation.

Så minskar du risken för smitta i vinter:

  • Tvätta händerna ofta: Ett av de mest effektiva sätten att förhindra smittspridning är god handhygien. Kom ihåg att tvätta händerna ofta, och alltid innan måltider och efter toalettbesök.

  • Var utomhus varje dag: Infektioner smittar enklare inomhus.

  • Använd engångsnäsdukar

  • Lär barnet att hosta rätt: Att hosta i armvecket minskar risken för att sprida smitta. 

  • Rengör leksaker och gosedjur: Tvätta snuttefiltar, gosedjur och leksaker när barnet har blivit friskt för att förhindra ytterligare smittspridning.