Författare:
Disa Grantén, kommunikatör, Min Doktor
Alla som vill skydda sig mot influensa kan vaccinera sig från och med den 15 oktober på Min Doktors mottagningar runt om i landet. Om du tillhör en riskgrupp och bor i Region Stockholm, Region Uppsala eller Göteborgs kommun kan du vaccinera dig avgiftsfritt på våra mottagningar. Min Doktor vaccinerar även mot covid-19 på utvalda mottagningar. Vaccinationen, som utförs på uppdrag av Sveriges regioner, är avgiftsfri för aktuella riskgrupper.
Det finns olika typer av influensavirus, och virusstammarna muterar och förändras ständigt. WHO, Världshälsoorganisationen, bevakar vilka virusvarianter som cirkulerar i världen och ger varje år rekommendationer om vilka varianter som ska ingå i säsongsinfluensavaccinet.
– Även om man vaccinerar sig kan man drabbas av säsongsinfluensa. Däremot har flera studier visat att de som vaccinerar sig och ändå drabbas av influensa får ett lindrigare sjukdomsförlopp än de som inte vaccinerar sig alls, säger Harald Zetterquist som är medicinsk chef och vaccinläkare hos Min Doktor.
Alla som vill har möjlighet att vaccinera sig mot influensa. Det är särskilt viktigt att du vaccinerar dig om du ingår i en riskgrupp, eftersom du då riskerar ett svårare sjukdomsförlopp. Dessutom ökar risken att drabbas av hjärtinfarkt, stroke eller lunginflammation nästan tiofalt i efterloppet av influensa för de som tillhör riskgrupp. Du ingår i en riskgrupp om:
Du är gravid efter vecka 12
Du är 65 år eller äldre
Du har en kronisk hjärt- och/eller lungsjukdom
Du har astma
Du har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller medicinering
Du har kronisk lever- eller njursvikt
Du har svårbehandlad diabetes typ 1 eller 2
Du är kraftigt överviktig (har ett BMI över 40)
Du har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen
Du har flerfunktionsnedsättning
Du bör också vaccinera dig mot influensa om du arbetar inom vård och omsorg eller om du bor tillsammans med någon som har kraftigt nedsatt immunförsvar.
– Eftersom det inte är samma virusstammar som återkommer inför varje influensasäsong, och eftersom skyddseffekten varierar beroende på ålder och immunstatus hos den som vaccineras, är det viktigt att du vaccinerar dig varje år om du tillhör en riskgrupp, säger Harald Zetterquist.
Det går bra att vaccinera dig mot andra sjukdomar samtidigt som du vaccinerar dig mot influensa.
– Passa på att samtidigt vaccinera dig mot pneumokocker, som är den vanligaste orsaken till lunginflammation. Personer i alla åldrar kan drabbas av infektioner till följd av pneumokocker, men om du är äldre än 65 år, har en hjärt- eller lungsjukdom, diabetes eller av annan orsak har nedsatt immunförsvar löper du större risk att drabbas av allvarliga komplikationer. Genom att vaccinera dig mot pneumokocker minskar du risken för att drabbas av lunginflammation, säger Harald Zetterquist.
Influensasäsongen börjar vanligtvis under hösten och är oftast som värst i februari, men de senaste två åren har insjuknandetalen toppat redan i slutet av december. Utöver att vaccinera dig, finns det några saker du själv kan göra för att minska risken för att bli sjuk:
Det kan vara bra att undvika stora folksamlingar, såsom köpcentrum och liknande under den mest intensiva infektionsperioden.
Försök vara extra noggrann med att tvätta händerna när du har varit ute.
Ta hand om din hälsa: ät allsidigt, rör på dig, prioritera din sömn och stressa lagom för att ge kroppen de bästa förutsättningarna att ta hand om ett eventuellt virus.
Den 15 oktober börjar vi vaccinera mot influensa på Min Doktors vaccinationsmottagningar. I Region Stockholm, Region Uppsala och Göteborgs kommun är vaccinationen avgiftsfri för personer i riskgrupp.