Författare:
Disa Grantén, kommunikatör, Min Doktor
Gravad och kallrökt lax är fiskprodukter som inte är upphettade, vilket innebär en viss risk för bakterier och parasiter. För att minska risken att bli sjuk är det viktigt att vara uppmärksam på förpackningsdatumet.
– Vakuumförpackad rökt och gravad fisk bör ätas inom en vecka efter förpackningsdatumet. Om du inte vet när fisken förpackades, för att du till exempel äter på restaurang, är det bäst att avstå, berättar Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor.
Hel, kokt julskinka går bra att äta under graviditeten, så länge den har förvarats kallt och inte stått framme för länge.
– För skivad och förpackad julskinka gäller samma sak som med gravad eller rökt lax, att den bör ätas inom en vecka efter att den har förpackats, berättar Hans Lindholm.
Du kan äta köttbullar som gravid, men se till att köttbullarna är genomstekta och förvarats på ett mathygieniskt säkert sätt.
Janssons frestelse går bra att äta som gravid, men lämna inte rätten stående i rumstemperatur för länge, och förvara den kallt i kylskåp om den inte äts direkt.
Som gravid bör du undvika sill som är fiskad i Östersjön på grund av de höga halterna av dioxin och PCB, som kan vara skadliga för både dig och barnet. Däremot är inlagd sill oftast fiskad i Atlanten, vilket gör den okej att äta under graviditeten.
Det går bra att äta vörtbröd som gravid.
Mjuka ostar som mögelost/ädelost, brieost och getost som chèvre bör alla undvikas på grund av risken för listeriabakterier. Du kan dock äta dessa ostar om de har hettats upp och smält.
Hårdost, som till exempel västerbottenost, går bra att äta som gravid. Det samma gäller färskost i paket, och ost på tub (även mögelost på tub går alltså bra!).
Dadlar går bra att äta som gravid. Dadlar är rika på fiber och kan hjälpa till vid förstoppning, ett vanligt graviditetsbesvär.
Både saffransbullar och pepparkakor går bra att äta som gravid.
Ris à la Malta går bra att äta som gravid.
Både ägg och fiskrom går bra att äta som gravid.
Lutfisk går bra att äta som gravid.
Så länge du inte har en nötallergi går det utmärkt att äta nötter som gravid.
Grönkål går inte bara bra att äta som gravid, det är till och med riktigt bra för dig.
– Grönkål har ett högt fiberinnehåll och är rikt på vitaminer och mineraler. Dessutom innehåller både grönkål och brysselkål folat som är viktigt för fostrets utveckling, berättar Hans Lindholm.
Revbensspjäll går bra att äta som gravid, men se till att köttet är genomstekt och att köttet hanterats på ett säkert sätt.
Du kan dricka alkoholfri glögg som gravid.
Julmust går bra att dricka som gravid.
Vakuumförpackad rökt och gravad fisk som har varit förpackad i mer än en vecka.
Skivat köttpålägg som skinka eller kalkon samt patéer som har varit förpackade i mer än en vecka.
Torkat och kallrökt kött, till exempel parmaskinka och salami, bör frysas i tre dygn innan du äter den.
Mjuka ostar, som mögelost eller brieost, oavsett om de är gjorda på opastöriserad eller pastöriserad mjölk.
Sill från Östersjön, eftersom de innehåller höga halter av miljögifter.
När du inte tillagar eller hanterar maten själv, har du mindre kontroll över hur den förvaras och hanteras. Vissa livsmedel kan innehålla listeriabakterier eller toxoplasmaparasiter, eller riskera bakterietillväxt om de inte hanteras rätt.
– Listeria och toxoplasma kan orsaka allvarlig infektion för både dig och fostret. Därför kan det vara bra att undvika vissa livsmedel om du ska äta buffé och är osäker på hur maten har hanterats, berättar Hans Lindholm och fortsätter:
– Om du själv lagar maten kan du däremot kontrollera förpackningsdatum, hur länge maten står framme och till och med frysa in vissa råvaror före förtäring. På så sätt kan du njuta av en härlig julbordsbuffé på ett tryggt sätt som gravid.
Källa: Livsmedelsverket