Författare:
Disa Grantén, kommunikatör, Min Doktor
Kroppsideal refererar till de normer och föreställningar om hur en "ideal" kropp “ska” se ut. Kroppsideal har alltid funnits, och de ser inte likadana ut idag som för 50 år sedan. Men en stor skillnad från då, är att vi idag exponeras för idealen i en mycket större utsträckning på grund av sociala medier.
– När du flera gånger om dagen ser sådana bilder är det lätt att börja jämföra sig, känna negativa känslor kring sin egen kropp eller känna sig otillräcklig. För vissa kan pressen att möta idealet göra att man utvecklar en ätstörning eller annan typ av psykisk ohälsa, berättar Helena Blid, psykolog hos Min Doktor och fortsätter:
– Det är viktigt att försöka komma ihåg att många av de bilder vi möter på sociala medier är retuscherade och att de flesta människor inte ser ut på det sättet i verkligheten.
Att känna sig missnöjd med sin kropp är vanligt eftersom vi hela tiden matas med ouppnåeliga normer, men Helena framhäver att målet inte behöver vara att älska varje del av din kropp eller utseende. Däremot är det viktigt att känna acceptans kring sin kropp, och för att nå dit kan du behöva jobba med icke-dömande.
– Vad du tänker om din kropp och hur du behandlar den, påverkar din inställning till den. Om du ständigt dömer eller jämför dig, eller hör och ser hur andras kroppar bedöms, påverkar det hur du tänker och känner kring din egen kropp. Att tala illa om sin kropp gör det svårare att visa den respekt och omtanke. Du behöver aktivt välja att uppskatta dig själv som du är, utan att för den delen behöva älska varje del av dig, för att kunna behandla din kropp med omtanke och respekt, berättar Helena och fortsätter:
– Det finns sätt att öka acceptansen och respekten för din kropp. Ett sätt är att öva på att fokusera på det du gillar med dig själv – både de saker din kropp kan göra för dig och de upplevelser den kan ge dig, men också saker du gillar med dig själv utseendemässigt och personlighetsmässigt.
Reflektera över vad du ser. På sociala medier exponeras vi dagligen av retuscherade bilder som inte speglar verkligheten. Försök reflektera över vad du ser, så att du inte jämför dig med ett ouppnåeligt ideal.
Avfölj triggande konton. Om du märker att du jämför dig mycket med någon på sociala medier och känner dig osäker eller mår dåligt av det, överväg att avfölja det kontot. Finns det kanske någon annan person att följa istället, som ger dig en positiv känsla eller inspirerar dig
Öva på självacceptans. Du behöver inte älska varje del av ditt utseende, och du ska inte behöva känna att du måste förändra ditt utseende för att duga. För att lättare kunna acceptera dig själv för den du är, försök fokusera p å de sidor av dig själv som du gillar.
Fysisk aktivitet kan hjälpa. Det kan vara hjälpsamt att fokusera på vad din kropp kan göra, istället för att fokusera på hur den ser ut. Att använda kroppen fysiskt, att fokusera på de upplevelser som din kropp kan ge dig och vad du kan göra med den, kan tydliggöra vad din kropp är kapabel till och på så sätt hjälpa dig skifta fokus.
Var snäll mot dig själv. Alla kan vi känna oss osäkra och jämföra oss. Om du hamnar i ett jämförande ältande, försök se situationen utifrån. Vad hade du till exempel sagt till en vän som var i din situation?
Du är mer än ditt utseende. Försök komma ihåg att det är insidan som räknas. Tänk till exempel på en nära vän du tycker om, och fundera på vad det är som gör att du gillar den personen. Är det utseendet, eller helt andra egenskaper?
Om du mår väldigt dåligt över din kropp och upplever ångest eller nedstämdhet, kan du ta kontakt med Min Doktors psykologer för att få stöd och vägledning.