Senast uppdaterad:
2024-03-06
Bakterier frodas som bekant i värme och återfinns ofta i sallad eller grönsaker som är dåligt sköljda eller sköljda i orent vatten, i glass, is, otillräckligt grillad kyckling eller liknande. Får du i dig bakterierna kan du drabbas av diarré, feber, illamående och kräkningar, det vi i vardagligt tal kallar magsjuka eller turistdiarré/resediarré.
Ät bara sådant som ser gott ut, luktar och smakar gott. Riskerna minskar om maten är ordentligt upphettad.
Undvik rå fisk och skaldjur och rumstempererad mat och juicer.
Ät bara frukt du kan skala och tänk på att precis som hemma tvätta händerna innan du äter.
Drick inte kranvatten om du är osäker på kvaliteten. Tänk på att isen i ditt glas kan vara fryst kranvatten!
Det finns ett talesätt som uppmanar turister att “Boil it, cook it, peel it or leave it!” - Koka det, tillaga det, skala det eller lämna det!
Drick mycket flaskvatten, gärna ofta och lite i taget.
Se till att få i dig salter, exempelvis med hjälp av vätskeersättning som du kan ta med dig hemifrån eller köpa på plats.
Det finns receptfria läkemedel för att stoppa diarréer till exempel om du blir sjuk när du ska resa hem.
Kontakta alltid läkare om du har svåra magsmärtor, hög feber eller blodiga diarréer.