Författare:
Disa Grantén, kommunikatör, Min Doktor
Bukfetma innebär att fett samlas kring magen och de inre organen. BMI används ofta för att bedöma övervikt och fetma, men BMI säger inget om var fettet är placerat. Därför kombineras BMI ofta med att mäta midjemåttet. Följande midjemått kan indikera bukfetma:
Kvinnor: Midjemått över 80 cm
Män: Midjemått över 94 cm
– Fettvävnad som är placerad runt midjan, ger större hälsorisker än det fettet som sitter på exempelvis lår och höfter, berättar Loreto Ferrada, specialistläkare hos Min Doktor och fortsätter:
– Bukfetma kan bero på flera faktorer, som obalanserad kost, brist på motion, ärftlighet, ålder, stress eller vissa läkemedel. Det är dock inte en enskild matvara som orsakar bukfetma, men en kost rik på socker, mättade fetter och kalorier kan bidra till problemet.
Bukfett, även kallat visceralt fett, omger de inre organen och kan påverka kroppen på flera negativa sätt:
Ökad risk för insulinresistens och typ 2 diabetes
Högre risk för hjärt- och kärlsjukdomar, som hjärtinfarkt och blodpropp
Förhöjt blodtryck och kolesterol
Risk för fettlever
– Forskning pågår för att förstå exakt varför bukfett är farligt, men kopplingarna till dessa hälsorisker är välkända, berättar Loreto Ferrada.
För att minska bukfett och behålla resultatet på lång sikt krävs hållbara levnadsvanor. Här är några nycklar till framgång:
Hälsosamma matvanor. Välj en balanserad kost med mycket grönsaker, protein och hälsosamma fetter.
Regelbunden motion. Inkludera fysisk aktivitet i din vardag.
Minska stress. Stress kan öka fettinlagring, särskilt runt midjan.
Sov tillräckligt. Sömnbrist kan påverka kroppens fettförbränning och öka hunger.
Om du är bekymrad över din vikt, eller om du har besvär på grund av din vikt, kan du kontakta Min Doktor. Vi erbjuder hjälp för övervikt och fetma till vuxna från 18 år. Våra läkare, sjuksköterskor, psykologer och fysioterapeuter kan ge dig den hjälp och det stöd du behöver för att uppnå en långsiktigt hållbar viktnedgång och hälsosamma vanor.