Mykoplasma ökar i Sverige

Senast uppdaterad 2024-10-18
Aktuellt
Mykoplasma ökar i Sverige
Antalet fall av sjukdomen mykoplasma (mycoplasma pneumoniae) ökar i Sverige. En anledning till den ökade spridningen kan vara att få personer idag har immunitet mot mykoplasma – ett resultat av pandemins restriktioner som gjorde att vi inte blev smittade av olika infektionssjukdomar i samma utsträckning.

Mykoplasmabakterien kan ge halsbesvär

Mykoplasma är ett släkte av bakterier. Varianten mycoplasma genitalium är en könssjukdom som smittar via sex, medan varianten mycoplasma pneumoniae är en droppsmitta som ger halsbesvär. Mycoplasma pneumoniae ger för de flesta smittade samma symptom som en vanlig förkylning och går över av sig själv. Men för en del kan sjukdomen utvecklas till lunginflammation

– Ungefär 10% av de som smittas utvecklar lunginflammation, och mycoplasma pneumoniae är den vanligaste orsaken till lunginflammation bland unga och medelålders, berättar Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor och radar upp några vanliga symptom på mycoplasma pneumoniae:

  • Heshet

  • Feber

  • Torrhosta, som ibland kan vara långdragen

  • Huvudvärk

  • Ont i halsen

  • Snuva och nästäppa

Sprids genom kontaktsmitta

Mycoplasma pneumoniae smittar via människor som en luftburen droppsmitta. Det innebär att du kan smittas om du umgås nära, ofta inomhus, med en smittad person. Det är vanligt med smitta inom familjen, och spridning kan även förekomma i förskolor, inom skolklasser och på arbetsplatser.

– Sjukdomen bryter ut ungefär två till tre veckor efter att man smittats, och smittsamheten är som högst precis när symptomen börjar visa sig, berättar Hans Lindholm och fortsätter:

– Immuniteten efter en genomgången mycoplasma pneumoniae-infektion är kort, vilket kan förklara spridningen vi ser just nu i Sverige efter en tid av mycket låg spridning.

Så kan du minska risken att bli smittad

Hans Lindholm menar att det är svårt att hindra att mycoplasma pneumoniae sprids, men det finns vissa saker du kan göra för att minska risken att själv smittas och att smitta andra:

  • Undvik att träffa smittade personer

  • Om du är sjuk med hosta och feber, håll dig hemma och träffa inte folk

  • Tvätta händerna ofta och noga

  • Hosta och nys i armvecket

När bör jag söka vård?

Om du misstänker mycoplasma pneumoniae behöver du oftast inte söka vård. Sjukdomen är inte anmälningspliktig och de flesta som smittas får samma symptom som vid en vanlig förkylning. 

Om du efter en tid av hosta och feber börjar få symptom på lunginflammation, som till exempel andningssvårigheter, andfåddhet eller att det gör ont när du andas in djupt, ska du söka vård omgående.