10 tips för att skapa nya vanor i höst

Senast uppdaterad 2024-03-06
Hälsa
10 tips för att skapa nya vanor i höst
Har sommarens ledighet fått dig att fundera över nya - och bättre - vanor? Då är du inte ensam. Olof Johansson, psykolog på Min Doktor, ger dig 10 konkreta tips som hjälper dig skapa nya vanor i höst.

Lata dagar i hängmattan, återhämtning och en tom kalender kan få oss att fundera över hur vi egentligen vill att vardagen ska vara. Olof Johansson, psykolog på Min Doktor, tycker att det är bra att regelbundet fundera över sitt liv och sina vanor.

– Vi är vanemänniskor som gärna kör på i samma hjulspår. Ofta är en förändring kopplad till en händelse som att en relation tar slut, att vi byter jobb eller någonting annat som får oss att vakna upp och tänka till. Men det kan vara bra att ta en titt på ditt liv och vad du trivs med även när du inte går igenom en stor förändring, säger Olof.

Eftersom många av oss är just vanemänniskor är det viktigt att komma ihåg att lyckas med en förändring kan vara utmanande, det kan vara både modigt och jobbigt att förändra något i ens liv.

– Jag imponeras ofta av mina patienters mod att våga förändra något i deras liv. Ofta handlar förändringar om något man är rädd för eller inte är helt bekväm med. Det är inspirerande att se någon våga utmana sig själv.

Olofs 10 tips för att skapa nya vanor

  1. Välj med hjärtat. “Jag vill verkligen slå ett slag för att du ska välja vad man ska förändra med hjärtat. Många bestämmer sig för saker som att sluta äta onyttiga saker, men jag tycker att man ska känna efter om det verkligen är så viktigt. Kanske finns det andra aspekter i livet som är viktigare, exempelvis att träffa sina vänner eller barn oftare eller jobba mindre. Jag tycker att man ska göra förändringar som är kopplade till att man mår bra, snarare än måsten. Och att exempelvis träffa vänner mer kan verkligen påverka hur du mår.”

  2. Vänd till något positivt. “Vänd din nya vana eller det du vill förändra till något positivt. Det ska handla om vad du ska göra mer av snarare än vad du inte ska göra.”

  3. Skapa ett mål. “När du ska ändra ett mönster eller skapa en ny vana är det viktigt att du har en tydlig plan och avsikt. Att du inte bara säger att du funderar på att träna mer, utan du gör det till ett aktivt löfte. Ett bra sätt är att skriva ner vad du åtar dig att göra, och berätta det gärna för någon annan. På så sätt blir det ett uttalat mål.”

  4. Var konkret. “Säg inte bara att du ska äta bättre, träna mer eller träffa dina vänner mer. Du behöver konkretisera ditt mål, exempelvis vad och när ska du äta, eller hur och när du ska träffa dina vänner mer.”

  5. Kratta för förändring. “Skapa de bästa förutsättningarna för det du vill uppnå. Vill du hellre läsa en bok än att scrolla i mobiltelefonen så skaffa en bra bok och lägg mobilen långt borta.”

  6. Förbered dig på motgångar. “Förbered dig på att det alltid kommer bakslag. Om du till exempel har lovat dig själv att inte äta godis, och bryter det löftet, är det lätt att tänka att det är kört. Du måste vara mer tillåtande än så, den lilla godisbiten gör ingen skada så det är bara att fortsätta med ditt löfte. Förbered dig istället på att du kommer få bakslag och fundera över hur du ska hantera besvikelserna.”

  7. Försök att alltid göra lite. “Ibland orkar du inte göra det du har lovat, men du kan försöka göra lite. Har du till exempel sagt att du ska promenera tre gånger i veckan och inte orkar en dag, kan det vara bra att ändå snöra på dig promenadskorna och först därefter bestämma om du fortfarande inte orkar. Kanske orkar du gå i fem minuter? Det kommer du bli mycket gladare av än om du inte gjorde någonting alls.”

  8. Belöna dig själv. “Det är jätteviktigt att du belönar dig själv. Var fantasifull, belöningen kan vara småsaker som att tillåta sig att slappa på soffan ensam i fem minuter eller läsa ett kapitel av en bok du gillar.”

  9. Var snäll mot dig själv. “Vi är alltid mest kritiska mot oss själva. Försök istället att ge dig själv samma feedback som du hade gett till en nära vän. Ofta är vi faktiskt mer ärliga mot våra nära vänner eftersom vi är överdrivet hårda mot oss själva.”

  10. Ha tålamod. “Det krävs viss disciplin för att skapa en ny vana. Det är tuffast i början och blir absolut enklast om du kan motivera för dig själv varför du verkligen vill uppnå den här förändringen.”