Författare:
Disa Grantén, kommunikatör, Min Doktor
Denguefeber sprids via myggor och förekommer i över 100 länder med tropiskt eller subtropiskt klimat – även i södra Europa. Denguefeber ger influensaliknande symptom, men kan leda till allvarlig sjukdom och vara potentiellt livshotande. 390 miljoner fall rapporteras årligen, varav cirka 20 000 dödsfall.
– Denguefeber är en av de vanligaste smittorna bland resenärer och sjukdomen ökar i förekomst i stora delar av världen. Myggan finns även i stadsmiljö och är aktiv större delen av dygnet. Tidigare kunde man bara skydda sig genom myggmedel, men sedan förra året finns vaccin, säger Harald Zetterquist, vaccinläkare.
Gula febern är en annan sjukdom som sprids via myggor. Sjukdomen kan ge mycket allvarliga symptom och leda till livshotande tillstånd. Gula febern finns framför allt i Afrika och Sydamerika, och i ett stort antal länder behöver du vara vaccinerad mot gula febern för att få inresetillstånd om du nyligen varit i, eller rest igenom, ett land där sjukdomen finns.
Hepatit A är en virussjukdom som orsakar inflammation i levern. Viruset finns över hela världen (även i Sverige, men det är ovanligt) och är vanligt förekommande i länder med dålig dricksvattenhygien. Du kan bli smittad genom att dricka vatten eller äta mat som kommit i kontakt med förorenat vatten.
– Vaccin mot både hepatit A och B rekommenderas vid nästan alla utlandsresor, eftersom det är hepatit så vanligt förekommande världen över. Du kan till exempel smittas av hepatit A genom att äta skaldjur som har levt i förorenat vatten eller genom att äta frukt, bär och grönsaker som vattnats med förorenat vatten, säger Harald Zetterquist.
Hepatit B orsakar liksom hepatit A leverinflammation, men hepatit B-viruset smittar istället genom kontakt med smittat blod, vid sexuell kontakt, vid användande av samma spruta som en smittad person använt eller i samband med piercing och tatuering. Det finns ett vaccin som ger skydd mot både hepatit A och B.
Japansk encefalit sprids via myggor och orsakar hjärninflammation, vilket kan leda till mycket allvarliga komplikationer. Sjukdomen förekommer främst i östra och sydöstra Asien, till exempel i Thailand, Indonesien, Vietnam och Japan.
Kolera sprids via förorenat vatten och mat som kommit i kontakt med förorenat vatten. Kolerabakterien ger kraftiga diarréer som snabbt orsakar uttorkning, och sjukdomen kan vara livshotande om den inte behandlas snabbt. Du bör skydda dig mot kolera om du ska resa till vissa länder i Asien och Afrika, eller till ett land med pågående epidemi.
– Koleravaccin är ett drickbart vaccin, som till viss del även skyddar mot så kallad turistdiarré, säger Harald Zetterquist.
Meningokocker är bakterier som kan orsaka hjärnhinneinflammation och sepsis. Bakterierna finns över hela världen, men risken att drabbas är större i vissa afrikanska länder och i Mellanöstern.
– Det finns olika grupper av meningokockbakterier och därför olika vaccin som skyddar mot dem. Prata med Min Doktors sjuksköterskor för att få råd kring vilket vaccin just du behöver, berättar Harald Zetterquist.
Vaccin mot mässling, i två doser, ingår i Sveriges nationella vaccinationsprogram för barn sedan år 1982 och är därför ovanligt här. Sjukdomen förekommer dock i många andra delar av världen och är mycket smittsam. Folkhälsomyndigheten rekommenderar därför att du som inte har haft sjukdomen eller endast vaccinerat dig med en dos vaccinerar dig, särskilt inför en utlandsresa.
Polio kan orsaka förlamning och vaccin mot polio ingår i det nationella vaccinationsprogrammet för barn. Sjukdomen förekommer inte längre i Sverige, men finns fortfarande kvar i vissa länder. Du bör därför fylla på ditt skydd mot polio om du planerar att resa till ett land där sjukdomen förekommer.
Rabies är en dödlig sjukdom utan botemedel. Viruset sprids via saliv från smittade djur, till exempel hundar och katter. Många länder i Asien och Afrika rapporterar en hög förekomst av rabies och du som har ökad risk att exponeras för viruset rekommenderas vaccin.
– Det är viktigt att undvika kontakt med okända djur i områden där rabies är vanligt, och att omgående söka vård efter ett djurbett oavsett om du är vaccinerad eller inte.
Tyfoidfeber är en sjukdom som orsakar sepsis och som vanligtvis sprids genom förorenat vatten eller livsmedel. Sjukdomen finns i bland annat Indonesien, Thailand, Iran och Egypten.
– Vaccinet ger inte ett fullständigt skydd mot tyfoidfeber. Därför är det viktigt att du är noggrann med handhygienen och med vad du äter, om du reser till ett land där sjukdomen kan förekomma, berättar Harald Zetterquist.
Det är bra att i god tid, cirka 1-2 månader, innan resan se över ditt vaccinationsskydd. Välkommen in till någon av Min Doktors vaccinationsmottagningar för att vaccinera dig. Våra kunniga sjuksköterskor ger dig råd och hjälp kring vilka vaccin du bör ta inför just din resa, bland annat baserat på vart du ska åka, hur länge du planerar att vara borta och din ålder.