Författare:
Disa Grantén, kommunikatör, Min Doktor
Ögoninflammation känns igen på röda, svullna ögon som gör ont och orsakas i de flesta fall av en virusinfektion i samband med förkylning. Ibland kan även varbildning uppstå i ögat.
– Ögoninflammation är vanligt hos mindre barn, troligtvis för att de kliar sig i ögonen ofta och på så sätt sprider virusinfektionen, säger Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor och fortsätter:
– Viktigt att tänka på är att ögoninflammation är mycket smittsamt, och lätt sprider sig på till exempel förskolan när barnen leker och umgås nära varandra.
Läs mer: Ögoninflammation hos barn
Även om ögoninflammation är smittsamt, läker det ofta ut av sig själv utan medicinsk behandling.
– Både vi läkare och patienter har sannolikt en stor övertro på behandling med antibiotika vid ögoninflammation. I vetenskapliga studier har man sett att endast en av tio som får behandling med ögondroppar läker ut infektionen snabbare, berättar Hans Lindholm.
Anledningen till att antibiotikadroppar inte hjälper tros bero på att den största delen av en ögoninflammation beror på virusinfektioner. Och antibiotika biter inte på virusinfektioner. I enstaka fall kan virusinfektionen efter några dagar övergå i en bakteriell infektion. Även en bakteriell ögoninflammation brukar kunna läka ut utan att någon ytterligare behandling är nödvändig.
– Dessutom klarar kroppen utmärkt av att läka ut enklare bakterieinfektioner på egen hand, något som dessutom stärker immunförsvaret så att det står bättre rustat till nästa infektion.
Den som söker på internet finner många olika huskurer för att behandla ögoninflammation, bland annat olika örtblandningar, kokosolja eller att badda det drabbade ögat med kallt kaffe. Dessa tips avråder Hans Lindholm från.
– I bästa fall är sådana huskurer helt verkningslösa, men i värsta fall kan de göra inflammationen värre. Något som däremot fungerar är koksaltlösning, som du kan köpa färdig på apotek eller blanda till hemma.
Blanda 1 dl ljummet vatten med 1 kryddmått salt och rör om tills saltet har lösts upp. tvätta först händerna, och badda sedan ögat med en bomullstuss. Tvätta från den yttre ögonvrån till den inre (mot näsan). Var noga med att inte återanvända bomullstussen och byta tuss för varje öga, så du inte sprider infektionen.
Hur ska man agera om man har fått ögoninflammation? Det viktigaste är att försöka vara noggrann med handhygienen, menar Hans Lindholm, och ger samtidigt några fler tips:
Tvätta händerna med tvål och vatten, ofta och noggrant.
Undvik att röra eller peta i ögonen.
Se till att inte dela handdukar med andra, eller använd pappershanddukar.
Släng sminkprodukter som kommit i kontakt med ögonen.
Rengör andra saker som kan ha utsatts för smitta, som örngott, handdukar och barnens gosedjur.
En ögoninflammation brukar läka ut av sig själv. Men om du har symptom på ögoninflammation, som röda ögon och varbildning, och de inte har gått över efter 5 dagar, är du välkommen att kontakta Min Doktor. Vi ser till att du får den hjälp du behöver.