Senast uppdaterad:
2024-02-28
Fundera på vad du vill ha ut av julen. Är det viktigt att julbordet har sju sorters heminlagd sill, att alla släktingar får handskrivna julkort eller att du lyckas ordna 24 påhittiga och perfekt orkestrerade nissebus till barnen för att julen ska vara ett fint minne att titta tillbaka på? Kanske är svaret ja, men det kan vara bra att fundera över om du gör det för att imponera på andra. Om svaret är så, överväg att sänka kraven.
– Ibland kan andras värderingar av hur saker “ska vara” bli så verkliga och viktiga att man glömmer bort sig själv. Att göra saker enligt andras förväntningar kan i många fall bli bra, men om du upplever att det är slitsamt bör du tänka om, berättar Ricardo Correa, psykolog hos Min Doktor.
Ekonomi är en stor stressfaktor, inte minst under julen där utgifterna ofta är större än under det övriga året. För många av oss har det ekonomiska världsläget skapat stora hål i den egna plånboken och gjort att det helt enkelt inte går att köpa eller göra allt man kanske gjort tidigare jular.
– Att ekonomin sätter stopp kan kännas väldigt jobbigt. Men kom ihåg att det inte behöver finnas ett likhetstecken mellan en dyr jul och en härlig jul. Försök också tänka ett varv till om du verkligen behöver köpa allt du har på din lista. Kanske kan du spara både energi och pengar genom att helt enkelt dra ett streck i inköpslistan, säger Ricardo.
I många familjer är det någon som får göra lite mer av familjens gemensamma sysslor. När det är jul växer familjens gemensamma sysslor till något som ofta liknar en heltidstjänst – och inte sällan handlar tjänsten om projektledning.
– Att få en “att-göra lista” i handen och sen bocka av punkterna en efter en är en grej. Men att vara den som har överblick på vad var och en gör, var svärföräldrarna ska sova, att alla är nöjda och glada eller vara den som folk kommer till och frågar om allt – det är något helt annat, säger Ricardo och fortsätter:
– Se till att även dela på projektledningen, kanske genom att dela upp olika ansvarsområden mellan familjemedlemmarna. Att handla det som går i god tid är också ett bra tips för att undvika en stressig julhelg.
– Ett enkelt tips är att ta det lugnt med alkohol. Alkohol gör att du sover sämre och återhämtar dig sämre, du blir helt enkelt sämre rustad för att ta dig an utmaningar, berättar Ricardo.
För en del är alkohol en naturlig del av julen, men det sliter mycket på kroppen. Kanske kan det vara en bra idé att lägga pengarna på bra alkoholfria alternativ istället?
– Forskning visar att fysisk aktivitet har positiv inverkan på våra liv och kan hjälpa mot både stress och nedstämdhet, säger Ricardo och fortsätter:
– Så länge det inte blir ett stressande krav så är fysisk aktivitet en riktigt bra metod för att hitta balans. Det kan också bli en naturlig paus från andra stillasittande aktiviteter man ägnar sig åt under julen. Tänk på att även aktiv vila, som lugna promenader, yoga eller några minuters mjuk stretching kan främja kroppens återhämtning efter en stressig period.