Författare:
Boel Sandros, medicinsk skribent, Min Doktor
Salmonella är en tarmbakterie som orsakar magsjuka. De flesta får magont, feber och diarré i några dagar eller någon vecka, men salmonella kan också leda till svårare sjukdom, som sepsis (blodförgiftning) eller ledinflammation. En äldre eller nedsatt person som blir smittad med salmonella kan bli rejält dålig och behöva sjukhusvård. Salmonella är en anmälningspliktig sjukdom enligt Smittskyddslagen.
Bakterien kan infektera både människor och djur, och ofta blir människor smittade via livsmedel som köttfärs, kyckling och ägg. Även grönsaker, frukt och bär kan förorenas av salmonella om de bevattnas eller sköljs med vatten som innehåller salmonellabakterier. Det är ovanligt att salmonella smittar från person till person, men det kan till exempel hända om en smittad person hanterar mat åt andra.
I Sverige är salmonella väldigt sällsynt i ägg och andra livsmedel, tack vare att det görs omfattande kontroller av både den mat som produceras här och av importerade livsmedel. Under vintern 2022/23 upptäcktes salmonella hos Sveriges största äggproducent. Trots att äggen snabbt återkallades hann 79 personer insjukna, enligt rapporter till Folkhälsomyndigheten.
I länder utanför Norden är det större risk för att kyckling, ägg och andra livsmedel ska innehålla salmonella. Där görs inte samma hårda kontroll och bekämpningsarbete. I många länder är man därför mycket försiktigare med att konsumera råa ägg än vad vi är i Sverige. När ägg ska användas råa till livsmedel som glass eller kalla såser kan man då antingen välja speciella salmonellafria ägg, pastöriserade ägg, eller vara mycket noggrann med att inte bryta kylkedjan (till exempel ska glass alltid förvaras i -18 grader) för att inte eventuella bakterier ska växa till.
Det går aldrig att ge en 100-procentig garanti för att du inte ska bli smittad av salmonella i ägg som säljs i Sverige, men risken är mycket liten. Det är viktigt att vara uppmärksam på när det kommer larm om smitta, och att kontrollera om äggen du har hemma tillhör dem som återkallats. I så fall ska du lämna tillbaka äggen till inköpsstället.
Salmonella är en ganska tålig bakterie som klarar av både nedfrysning och lättare upphettning. Den typ av salmonella som har hittats i svenska ägg, Salmonella enteritidis, kan finnas inuti äggen. Det betyder att det inte går att få bort bakterien genom att exempelvis tvätta utsidan.
Salmonellabakterierna dör på några sekunder om de hettas upp till 65 grader eller mer. I 65 grader börjar äggulan att stelna lite grann, den är inte rinnig men fortfarande krämig. Du behöver alltså hetta upp ditt kokta eller stekta ägg såpass mycket att gulan har blivit trögflytande.
Om du vill äta äggen råa eller använda dem i mat som inte ska hettas upp, bör du se till att välja ägg som kommer från Sverige, Norge, Finland eller Danmark. Då är risken för salmonella väldigt låg.
God hygien är viktigt vid all hantering av livsmedel, inte minst under sommarmånaderna. Både salmonella och andra bakterier trivs i stigande temperaturer, och då förökar de sig snabbt i livsmedlen. Några allmänna råd för att undvika magsjuka är:
Tvätta alltid händerna innan du hanterar mat och efter toalettbesök.
Använd separata skärbrädor och redskap för rått kött och rå kyckling, respektive sådant som ska ätas utan upphettning.
Tvätta händerna direkt efter att du har tagit i rå kyckling eller rått kött.
Undvik att hålla maten ljummen. Mat som hettas upp ska ätas medan den är varm, eller kylas ner. Ta bara fram så mycket mat som går åt, och låt resten stanna i kylen. Använd gärna kylväska för känsliga matvaror om du har långt till affären.