Författare:
Disa Grantén, kommunikatör, Min Doktor
Folkhälsomyndigheten definierar områden med förhöjd förekomst av TBE som områden där det under någon femårsperiod sedan 2005 funnits ett TBE-fall eller mer per 100 000 invånare. De röda områdena på kartan nedan visar var det finns en förhöjd förekomst av TBE, enligt Folkhälsomyndighetens definition. De ljusrosa områdena har lägre eller ingen förekomst av TBE.
– TBE-viruset sprider sig i Sverige. I Sverige smittas flest av TBE i Götaland och Svealand, men de områden där personer smittas har gradvis utvidgats både norrut och västerut, berättar Lina Jägfalk, sjuksköterska med specialkompetens kring vaccin.
Folkhälsomyndigheten klassar idag över 100 kommuner som kommuner med förhöjd förekomst av TBE. Kommunerna finns i följande län:
Blekinge
Dalarna
Gotland
Gävleborg
Halland
Jönköping
Kalmar
Kronoberg
Skåne
Stockholm
Södermanland
Uppsala
Värmland
Västmanland
Västra Götaland
Örebro
Östergötland
– Det är viktigt att komma ihåg är att det kan finnas en risk att smittas av TBE även utanför områdena med förhöjd förekomst, eftersom TBE-viruset sprider sig över landet. Därför är det bra att se över sitt TBE-skydd även om du bor eller vistas utanför dessa områden, berättar Lina Jägfalk.
Läs mer: Vanliga frågor och svar om TBE
Regionernas smittskyddsenheter rekommenderar i regel vaccination mot TBE till besökare, permanent- och sommarboende i kommuner med förhöjd förekomst av TBE. I Stockholm, Södermanland, Östergötland, Värmland, Västra Götaland och Östergötlands län klassas hela länen som riskområde för TBE.
– Det är inte bara ute i naturen som risken att bli smittad finns. Risk för att bli biten av en fästing som bär på TBE finns även om du bara har picknick i en park eller är ute och påtar i trädgården, berättar Lina Jägfalk.
Läs mer: TBE-vaccination ger bäst skydd
– Grundvaccinationen av TBE-vaccin består av tre doser, med ett antal månader mellan varje dos för att kroppen ska hinna bygga upp skydd. För personer över 50 år eller personer med nedsatt immunförsvar rekommenderas en extra, fjärde, dos. Därför är det bra att påbörja vaccinationen i god tid, men du får skydd inför säsongen redan efter andra dosen, säger Lina Jägfalk och avslutar:
– Det är aldrig för sent att påbörja din vaccinering, hinner du inte ta alla doser i år hinner du göra det till nästkommande säsong.