Författare:
Disa Grantén, kommunikatör, Min Doktor
De tidiga symptomen på graviditet varierar från person till person – vissa får flera symptom, andra nästan inga alls. Här är några vanliga tecken som kan visa sig redan en till två veckor efter befruktning.
Det kanske mest klassiska tecknet. Om din mens inte kommer som väntat, särskilt om du har en regelbunden menscykel, kan det vara ett första tecken på att du är gravid.
Vissa upplever en liten blödning, så kallad nidblödning, när det befruktade ägget fäster i livmoderslemhinnan. Denna blödning är ofta ljusrosa eller brunaktig och mindre riklig än en vanlig mens.
Brösten kan kännas ömma, spända eller tyngre än vanligt. Det beror på hormonförändringar i kroppen som sker tidigt under graviditeten.
Illamående är ett av de vanligaste symptomen under tidig graviditet. Det kallas ofta för morgonillamående, men kan i själva verket dyka upp när som helst på dagen.
– Besvären brukar börja runt vecka 5–6 och är som mest intensiva under första trimestern. För de flesta klingar illamåendet av runt vecka 12–14, men vissa kan må illa längre än så, berättar Susann Friis-Lundevall, barnmorska, och fortsätter:
– Att må illa kan vara riktigt jobbigt, men det är oftast helt ofarligt. Om du har svårt att få i dig vätska eller mat, eller kräks mycket, är det bra att ta kontakt med vården för stöd och bedömning.
Att tappa aptiten, eller bli plötsligt sugen på saker du annars aldrig brukar vilja ha, kan vara ett tecken på graviditet. En del upplever också att vissa smaker förändras – till exempel att maten smakar metalliskt.
Trötthet är mycket vanligt under tidig graviditet. Det beror bland annat på att hormonet progesteron ökar i kroppen och kan göra dig ovanligt sömnig eller orkeslös.
Många gravida upplever att de plötsligt känner dofter mycket starkare – ibland till den grad att vissa lukter blir svåra att stå ut med.
Ett vanligt tidigt tecken på graviditet är en dov värk i nedre delen av magen, som kan likna mensvärk.
– Magont under graviditeten är mycket vanligt och kan ha flera olika orsaker, oftast är det helt ofarligt. Men om du får mycket ont i magen som inte går över, eller får ont i magen samtidigt som du blöder, ska du söka vård, berättar Susann Friis-Lundevall.
Behovet av att kissa oftare kan dyka upp redan tidigt i graviditeten, vilket bland annat hänger ihop med ökade hormonnivåer.
Hormonförändringarna kan också orsaka snabba svängningar i humöret där du kan ha lättare till både skratt och gråt och känna dig känsligare än vanligt.
Du kan märka att du får fler flytningar än vanligt. De är ofta vita eller klara och utan dålig lukt och beror på att slemhinnan i slidan förändras.
Hormoner, spända muskler och trötthet kan bidra till att du får huvudvärk under de första veckorna av en graviditet.
Vissa gravida kan uppleva yrsel eller känna sig svimfärdiga, särskilt när de reser sig snabbt. Det beror på att blodtrycket sjunker i början av graviditeten.
Förutom de vanligaste symptomen kan vissa även uppleva:
Metallsmak i munnen, även utan att äta något
Ökad salivproduktion
Nästäppa eller näsblod
Hudförändringar som finnar eller mörkare pigmentering
Det mest tillförlitliga är att testa när mensen uteblivit, berättar Susann Friis-Lundevall.
– Vissa tester kan ge utslag redan några dagar innan, men för att få ett säkrare svar rekommenderas att vänta till dagen då mensen skulle ha kommit. Om du inte vet när mensen ska komma kan du ta ett test 3 veckor efter befruktningstillfället.
Om du är gravid och har frågor eller känner oro över dina besvär kan du kontakta Min Doktor. Våra legitimerade barnmorskor kan ge medicinsk rådgivning och stöd genom hela graviditeten, och hjälpa dig vidare till läkare eller annan vårdinstans vid behov.
Om du är gravid och får mycket ont i magen, smärta på ena sidan av magen, får en blödning i kombination med smärta, eller kräks mycket och har svårt att få i dig vätska eller mat ska du kontakta den fysiska vården.