Författare:
Disa Grantén, kommunikatör, Min Doktor
När du blir förkyld har du drabbats av en virusinflammation i slemhinnorna i de övre luftvägarna. Förkylningar går alltid över av sig själv, men det är viktigt att lyssna på kroppens signaler och vila under sjukdomsperioden.
– När du är förkyld med snuva, feber och ont i halsen ska du helt undvika att träna, berättar Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor och fortsätter:
– Om du efter några dagar mår bättre och bara har snuvan kvar kan du, om du vill, utföra lättare träning som exempelvis promenader eller lättare styrketräning. Men det är viktigt att undvika att bli kraftigt andfådd under tiden som du känner dig sjuk.
Här kan du läsa mer om varför du blir förkyld.
Att träna med en förkylning i kroppen ökar risken för att drabbas av hjärtmuskelinflammation. Vid hjärtmuskelinflammation blir hjärtmuskeln svagare vilket ger symptom som hjärtklappning, oregelbundna hjärtslag, trötthet, andfåddhet, hög vilopuls och tryck över bröstet.
– Hjärtmuskelinflammation är ovanligt, men orsakas i många fall av helt vanliga förkylningsvirus där du får snuva och halsont. Om du då tränar och får upp puls ökar blodcirkulationen i kroppen, vilket kan göra att infektionen sprids vidare till hjärtat, berättar Hans Lindholm och fortsätter:
– Risken för att drabbas av komplikationen är större i början av förkylningen än i slutet.
Om du har drabbats av hjärtmuskelinflammation är det viktigt att undvika all krävande träning under minst sex månader efter du har blivit frisk.
– Du ska inte träna när du har ont i halsen, eftersom det ökar risken att drabbas av hjärtmuskelinflammation. Se istället till att vila och att dricka något varmt för att lindra smärtan i halsen, berättar Hans Lindholm.
– Inte heller ska du träna när du har feber. Vid feber är det extra viktigt att dricka mycket eftersom kroppen förlorar mer vätska när kroppstemperaturen stiger. Detsamma gäller vid feber hos barn, avslutar Hans.
Om du besväras du av halsont, eller av feber som inte går över av egenvård, kan du kontakta Min Doktor för bedömning samt eventuellt provtagning och behandling. Om du misstänker hjärtmuskelinflammation ska du kontakta fysisk vård omgående.