Författare:
Disa Grantén, kommunikatör, Min Doktor
Urinvägsinfektion orsakas av bakterier som kommit in i urinröret och spridit sig till blåsan. Ett tidigt tecken på urinvägsinfektion är att du ofta känner dig kissnödig, som om du inte riktigt tömt blåsan. Det är också vanligt att du känner sveda i urinröret när du kissar.
– Hos småbarn är symptomen inte alltid lika tydliga. Misstänker du urinvägsinfektion hos barn ska du söka fysisk vård, berättar Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor och fortsätter:
– Huskurerna vid urinvägsinfektion är som bekant många, och självklart ska du dricka tranbärsjuice om det känns bra för dig. Det viktiga är att vara uppmärksam på symtomen och söka vård om det inte blir bättre.
Drick rikligt när du börjar få symptom
Dricker du rikligt behöver du också kissa oftare – då sköljs bakterierna ut. Du som ofta drabbas av urinvägsinfektioner kan testa att resa dig efter toabesöket och sedan prova att kissa igen.
Kissa efter samlag
Under samlag har bakterier lätt att vandra upp i blåsan. Kissar du direkt efteråt kan du bli av med bakterierna och undvika infektion.
Sök vård i tid
Om du misstänker att du har urinvägsinfektion kan du kontakta Min Doktor för bedömning och eventuell behandling. Om du får feber, frossa och ont i ländryggen ska du söka dig till närmaste akutmottagning. Dessa symtom kan vara tecken på njurbäckeninflammation – ett tillstånd som alltid kräver antibiotikabehandling, annars riskerar njurarna att ta skada.
Östrogenbehandling kan hjälpa kvinnor i klimakteriet
I klimakteriet får många kvinnor skörare slemhinnor och det kan öka risken för urinvägsinfektioner. Många kvinnor blir då hjälpta av av lokal östrogenbehandling, det finns som både piller och kräm och förs in i slidan.
Återkommande urinvägsinfektioner? Sök vård
Du som drabbas av återkommande urinvägsinfektioner ska söka vård då detta behöver utredas. Exempelvis går det att undersöka om det finns urin kvar i blåsan efter att du har kissat. I vissa fall görs en gynekologisk undersökning för att utesluta framfall.