Författare:
Disa Grantén, kommunikatör, Min Doktor
I takt med att barnet tar upp mer plats i magen ökar trycket på övre magmunnen, samtidigt som hormoner gör muskeln mellan matstrupe och magsäck slappare. Surt maginnehåll har då lättare att ta sig upp i matstrupen eller munnen, vilket gör att du kan drabbas av halsbränna och sura uppstötningar.
– Halsbränna kan kännas obehagligt i både bröstet, magen och halsen men är vanligt vid graviditet och helt ofarligt, säger Susann Friis-Lundevall, legitimerad barnmorska hos Min Doktor och fortsätter:
– Det finns några saker du själv kan göra för att förebygga och lindra besvären.
Undvik fet mat, friterad mat, kaffe och kolsyrade drycker. De kan framkalla halsbränna.
Undvik även starka kryddor, citrus, syrliga bär, lök, tomater, pepparmynta samt choklad. De kan verka irriterande på slemhinnorna och orsaka problem med halsbränna.
Mjölk, yoghurt eller andra kalciumrika livsmedel har en neutraliserande effekt på magsyran och kan lindra besvären.
Försök äta regelbundet i mindre portioner, och undvik att äta sent på kvällen.
Om du har problem med halsbränna under natten kan du testa att höja huvudändan på sängen för att minska besvären.
Vissa typer av receptfria läkemedel kan lindra halsbränna, bland annat antacida läkemedel, läkemedel som innehåller alginsyra och protonpumpshämmare. Prata gärna med en barnmorska eller apotekspersonal för att hitta rätt läkemedel för dig.
Om besvären inte blir bättre och de receptfria läkemedlen inte ger effekt kan du behöva receptbelagda preparat för att få bukt med besvären. Du är välkommen att höra av dig till Min Doktor för att få hjälp.
Om du är gravid och har problem med halsbränna, eller med andra graviditetsbevär, är du välkommen att höra av dig till Min Doktors barnmorskor. Våra barnmorskor kan ge dig stöd och råd som bland annat rör hälsan före, under och efter graviditet och kan hjälpa dig att lindra de olika besvär som kan uppstå.