Varför känner man sig sjukare på kvällen?

Senast uppdaterad 2024-11-06
Hälsa
Varför känner man sig sjukare på kvällen?
Vid en infektion kan du ofta må bra under dagen, för att sedan känna dig mer sjuk under kvällen och natten med feber, ont i halsen eller hosta. Hans Lindholm är läkare hos Min Doktor och reder ut hur det kommer sig, och ger samtidigt några lindrande råd.

Feber på kvällen men feberfri på morgonen

Det finns ett enkelt svar till varför du känner dig sjukare på kvällen vid en infektion som förkylning eller influensa. Det beror på att kroppen sänker nivåerna av hormonet kortisol, som gör oss mer alerta, under kvällen. Utöver att göra oss trötta, har kortisol även en dämpande effekt på immunförsvaret. Det innebär att immunförsvaret blir mer aktivt på natten.

– Vårt immunförsvar bekämpar infektioner genom att utlösa en inflammatorisk reaktion. Inflammation ger symptom som feber, ömhet och huvudvärk, säger Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor och fortsätter:

– Det betyder att när symtomen känns som värst, jobbar ditt immunförsvar som mest för att bekämpa infektionen. Och det är oftast under natten när du försöker sova. Därför är det vanligt att ha feber på kvällen men vara feberfri under dagen.

Varför förvärras hosta och halsont på kvällen?

Inte bara feber och muskelvärk kan förvärras under natten, utan även hosta och halsont. Det beror delvis på att immunförsvaret arbetar med att bekämpa infektionen, men kan också ha att göra med att vi ligger ner under natten.

– När du ligger ner kan slem samlas i luftvägarna, vilket kan utlösa hosta. Du kan också känna dig mer täppt när du ligger ner på grund av att slemhinnorna svullnar och att slem samlas i näsan, berättar Hans Lindholm.

En annan orsak till att sjukdomen känns värre under kvällen kan vara att vi är mindre distraherade och har mindre sysslor att utföra då, och därför blir mer medvetna om våra symptom än under dagen. 

Tips för att lindra feber och halsont på natten

  • Drick mycket, särskilt om du har feber. Vätska är viktigt för att motverka uttorkning, gör slemmet mindre trögflytande och kan hjälpa till att lindra halsont. Varm vätska, som te eller buljong, kan kännas särskilt skonsam vid halsont.

  • Febernedsättande läkemedel som paracetamol eller ibuprofen är effektiva för att sänka feber och lindra smärta.

  • Att sova med huvudet upphöjt kan minska obehag och förbättra andningen när du besväras av hosta eller nästäppa.

  • Torr luft kan irritera slemhinnorna i halsen och förvärra hosta och halsont. En luftfuktare kan underlätta andningen och sömnen.

När ska jag söka vård?

En förkylning går över av sig själv och de flesta behöver inte uppsöka vård. Men om du har feber som inte gått över efter 4 dygn, får feber igen efter flera feberfria dagar eller får symptom på en följdsjukdom som till exempel bihåleinflammation, öroninflammation eller lunginflammation är du välkommen att kontakta Min Doktor. 

Sök vård