Vad är sant och falskt om vinterkräksjukan?

Senast uppdaterad 2024-09-16
Hälsa
Vad är sant och falskt om vinterkräksjukan?
Den mycket smittsamma vinterkräksjukan härjar, och samtidigt florerar många myter kring den fruktade sjukdomen. Vad är sanning och vad är myt om vinterkräksjuka? Och hur undviker man att bli smittad? Min Doktors läkare ger svar.

Vinterkräksjuka orsakas av ett virus som kallas calicivirus. Det tar vanligtvis mellan 12 och 48 timmar från det att du blir smittad tills du blir sjuk, och du blir oftast bättre inom ett till tre dygn. 

— De viktigaste sätten för att förebygga att bli smittad är att vara noggrann med handhygienen och att undvika kontakt med misstänkt smittade, säger Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor.

Vanliga påståenden om vinterkräksjukan

  • Cirka 20% är immuna mot vinterkräksjuka

    Sant! Ungefär var femte person har en genvariant som gör att de inte kan bli smittade av den vanligaste typen av vinterkräksjuka.

  • Man kan vaccinera sig mot vinterkräksjuka

    Falskt! Det finns inget vaccin som skyddar mot calicivirus. Däremot kan du vaccinera dig mot andra vintervirus, som säsongsinfluensa, RS-virus och covid-19.

  • Handsprit skyddar mot vinterkräksjuka

    Falskt! De flesta typerna av handsprit har tyvärr ingen effekt på caliciviruset, utan det gäller att tvätta sig regelbundet med tvål och vatten och därefter torka händerna noggrant, gärna med pappershanddukar.

  • Du kan bara drabbas av vinterkräksjuka på vintern

    Falskt! Säsongen brukar sträcka sig mellan oktober och april, men du kan drabbas av vinterkräksjuka året runt. Under vintern när vi vistas mer inomhus och närmare varandra är det högsäsong.

  • Du ska stanna hemma 48 timmar efter vinterkräksjuka

    Sant! Calicivirus är mycket smittsamt och för att förhindra spridning är det viktigt att stanna hemma minst 48 timmar efter att du har blivit symptomfri.

  • Vitpepparkorn skyddar mot magsjuka

    Falskt! Det finns inga vetenskapliga belägg för att vitpeppar skyddar mot magsjuka eller vinterkräksjuka.

Så förebygger du vinterkräksjuka

För att undvika att drabbas av vinterkräksjuka är det viktigt att hålla god handhygien och att i möjligaste mån undvika kontakt med misstänkt smittade. 

— Om någon i hushållet har blivit sjuk, se till att använda en egen handduk, tänk på att hålla handtag och kranar rena och att städa av badrummet efter varje besök, berättar Hans Lindholm.

För fler tips för att undvika magsjuka, läs om skillnaden mellan magsjuka och vinterkräksjuka. 

Råd om du drabbats

Symtomen vid vinterkräksjuka brukar komma snabbt och vara intensiva. Om du skulle drabbas har Hans Lindholm några tips.

— Försök vila så mycket som möjligt och få i dig små portioner vätska i taget, gärna av vätskeersättning. När du börjar må bättre kan du stegvis börja äta mat som är skonsam för magen, som buljong, ris eller rostat vitt bröd, men undvik att laga mat till andra när du är sjuk för att minska risken för att sprida smittan vidare. 

Då ska du söka vård

Vinterkräksjuka går över av sig själv och oftast klarar du dig med egenvård. Men om du får hög feber eller blod i avföringen kan det vara bra att kontakta vården.

Småbarn eller äldre personer som inte kan behålla någon vätska, trots att man försöker med små mängder vätska i taget, och samtidigt visar tecken på ett försämrat allmäntillstånd kan ha drabbats av uttorkning och bör söka vård akut.

Sök vård för magsjuka