Tillgänglighetsredogörelse för mindoktor.se

Min Doktor har som mål att tillhandahålla en bra vårdupplevelse för alla. Denna tillgänglighetsredogörelse beskriver de åtgärder som vi har vidtagit för att webbplatsen mindoktor.se ska vara tillgänglig för personer med funktionsnedsättningar samt de områden som vi arbetar med för att förbättra användarupplevelsen ytterligare.

Tillgänglighetsstandarder

Min Doktor strävar efter att följa riktlinjerna i Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1 på nivå AA, vilket bland annat ställer följande krav på mindoktor.se:

  • Tydlighet: Information och komponenter i användargränssnittet ska presenteras så att de kan uppfattas av alla användare. Detta innebär att det ska finnas textalternativ för bilder och multimedia, tillräcklig kontrast mellan text och bakgrund samt möjlighet till att anpassa textstorleken.

  • Navigation: Webbplatsen ska vara lätt att navigera och kunna användas med tangentbord och andra hjälpmedel. Komponenter som bara visas under en begränsad tid ska undvikas.

  • Begriplighet: Det ska gå att förstå hur webbplatsen fungerar och informationen som presenteras ska vara lättfattlig. Formulär ska vara tydligt märkta och ha hjälptexter där det behövs.

  • Robusthet: Webbplatsens tekniska lösningar ska vara kompatibla med olika webbläsare och hjälpmedel. Min Doktor ska också säkerställa att innehållet förblir tillgängligt när tekniken förändras.

Konkreta åtgärder

Min Doktor har utvärderat tillgängligheten på mindoktor.se i förhållande till den version av WCAG som refereras ovan. Webbplatsen uppfyller många av riktlinjerna, men det finns också vissa brister som vi kontinuerligt arbetar med att åtgärda:

  • Textalternativ: En del bilder och ikoner saknar textalternativ som beskriver innehållet, vilket innebär att skärmläsare inte kan användas för att förstå bildernas och ikonernas betydelse.

  • Navigation: Vissa sidor är svåra att navigera med tangentbord. Användaren uppmärksammas inte heller när en länk öppnas i en ny flik.

  • Kontrast och färg: Det finns färgkombinationer på webbplatsen som inte uppfyller kraven på kontrast och som därmed kan vara svåra att tillgodogöra sig för personer med synnedsättningar.

  • Semantik: Semantiska brister (det vill säga inkorrekt HTML-märkning av webbplatsens innehåll) förekommer på vissa ställen, vilket gör det svårare för användare med skärmläsare att förstå och ta del av innehållet.

  • Formulär: Det finns formulär på webbplatsen som saknar feedback och god felhantering. Detta gör det svårare för användare med skärmläsare att fylla i information på rätt ställe.

  • Cookiehantering: Det är svårt att ändra och godkänna cookieinställningarna för webbplatsen vid användning av tangentbord och andra hjälpmedel.

Pågående förbättringar

Min Doktors design- och utvecklingsprocess inkluderar steg för att samla in användarfeedback i syfte att förbättra mindoktor.se. Vi genomför också användartester med personer som har funktionsnedsättningar för att identifiera och åtgärda tillgänglighetsproblem.

För närvarande pågår eller planeras följande åtgärder för att förbättra hur Min Doktor arbetar med webbtillgänglighet:

  • Kontinuerlig utbildning: Min Doktors design- och utvecklingsteam får fortlöpande utbildning rörande bästa praxis för tillgänglighet.

  • Nya tester för tillgänglighet: Vi inför nya tester för bättre utvärdering av webbplatsens tillgänglighet.

  • Ökat användarengagemang: Vi utökar kontakten med våra användare och insamlingen av feedback för att förstå och förbättra användarupplevelsen för personer med funktionsnedsättningar.

Om du inte kan ta del av innehållet eller upptäcker brister

Du är välkommen att kontakta Min Doktors support, om du:

Du kan också nå vår support via mejl till support@mindoktor.se.

Tillsyn

Myndigheten för digital förvaltning (Digg) har ansvaret för tillsyn enligt lagen om tillgänglighet till digital offentlig service.

Om du inte är nöjd med hur Min Doktor hanterar ditt påpekande om bristande webbtillgänglighet eller din begäran om tillgängliggörande av innehåll, kan du göra en anmälan till Digg.

Senaste bedömningen av webbplatsens tillgänglighet: 2024-07-12

Senaste uppdateringen av tillgänglighetsredogörelsen: 2024-07-12