Hem > Vaccination > Vaccin mot bältros

Vaccin mot bältros

Bältros är en sjukdom som framförallt yttrar sig som röda, smärtsamma utslag. Det finns vaccin mot bältros, som både ger en skyddande effekt mot sjukdomen samt lindrar symptomen om du skulle drabbas. Hos Min Doktor kan du nu vaccinera dig med det effektiva vaccinet Shingrix mot bältros.

Hitta mottagning

Vad är bältros?

Bältros är en sjukdom som orsakas av samma virus som orsakar sjukdomen vattkoppor, och du kan endast drabbas av bältros om du tidigare haft vattkoppor eller om du vaccinerats mot vattkoppor. Detta beror på att viruset du får av vattkoppor, eller den virusmängd du får genom vattkoppsvaccinet, sitter kvar i kroppen livet ut. Risken att drabbas av bältros är avsevärt lägre om du vaccinerats mot vattkoppor än om du tidigare haft vattkoppor.

Vanliga symptom av bältros är röda, smärtande utslag och blåsor, och i vissa fall även feber, trötthet och huvudvärk. Utslagen och blåsorna uppstår vanligtvis endast på en viss del av på kroppen, och brukar uppstå samlat i ett så kallat ”bälte”. I vissa fall, särskilt hos äldre personer, riskerar bältros att leda till mycket besvärande symptom och smärta i kroppen.

Bältros är mest vanligt förekommande hos personer över 50 år. Du kan vaccinera dig mot bältros, och vaccinet ger både en skyddande effekt mot sjukdomen samt lindrar symptomen om du skulle drabbas. Hos Min Doktor kan du nu vaccinera dig med det effektiva vaccinet Shingrix mot bältros.

Vem bör vaccinera sig?

Vaccin mot bältros rekommenderas till personer över 50 år, då sjukdomen riskerar att leda till mycket besvärliga symptom hos personer i denna ålder.

Det finns två typer av vaccin mot bältros. Den ena typen är ett för Sverige nytt, mycket effektivt och beprövat vaccin som heter Shingrix. Shingrix är specialanpassat för att skapa ett starkt och långvarigt skydd för personer över 50 år och har en mycket effektiv skyddseffekt. Den andra typen av vaccin mot bältros heter Zostavax. Detta vaccin ger inte ett fullgott skydd mot bältros, men minskar risken att drabbas av smärtsamma symptom och minskar besvären samt smärtan som kan uppstå i samband med sjukdomen.

Personer i vissa riskgrupper kan drabbas av biverkningar och komplikationer i samband med så kallade levande vaccin och bör därför inte vaccinera sig med Zostavax. Det kan handla om personer med brist i immunförsvaret eller som får någon form av behandling som påverkar immunförsvaret, personer med tuberkulos, gravida eller personer som är allergiska mot något ämne som finns i vaccinet. Vaccinet Shingrix är däremot ett så kallat avdödat vaccin, och kan därför ges till vissa riskgrupper. Prata med Min Doktors läkare och sjuksköterskor om du har några frågor kring bältrosvaccination för riskgrupper.

Hitta din närmaste mottagning

Vi har öppet även kvällar och helger.

Dela din position så visar vi vilken mottagning som ligger närmast dig.

När ska man skydda sig?

Vaccinet Shingrix ges i två doser, med minst 2 månaders mellanrum. Den andra dosen bör ges inom 6 månader efter första dosen. Denna form av bältrosvaccin ger ett bra skydd mot sjukdomen och kan även ges till personer i vissa riskgrupper, till exempel personer med nedsatt immunförsvar.

Vaccinet Zostavax ges endast i en dos, ges till personer över 50 år och ska inte ges till vissa riskgrupper.

Antal vaccineringstillfällen

1 alt 2 beroende på vaccin

Intervall

Shingrix: dag 0, 2 mån

Verksamt skydd

Ingen påfyllnadsdos rekommenderas i dagsläget

Var kan man vaccinera sig?

Hos Min Doktor kan du vaccinera dig med vaccinet Shingrix mot bältros. Vi erbjuder även vaccination med Zostavax på recept. Kom till någon av Min Doktors vaccinationsmottagningar, så hjälper vi dig.

Att tänka på

Om du tidigare upplevt allergiska reaktioner i samband med vaccination, är det viktigt att du pratar med en läkare innan du vaccinerar dig mot bältros.

Du bör undvika att vaccinera dig mot bältros om du upplever försämrat allmäntillstånd eller har feber.

Publicerad:

2022-02-09

Senast uppdaterad:

2023-09-11

Faktagranskad av:

Lina Jägfalk, Legitimerad sjuksköterska med specialkompetens kring vacciner, Min Doktor

Håll koll på dina vaccinationer i mobilen

  • Samla alla vaccinationer på ett ställe

  • Slipp alla papperskort

  • Bli påmind när det är dags att ta en ny dos