Hem > Vaccination > Vanliga biverkningar efter vaccination
När du har vaccinerat dig kan det hända att ditt immunförsvar reagerar på ett ämne – ett så kallat antigen – i vaccinet, vilket kan orsaka biverkningar av olika slag. I de flesta fall är biverkningarna ofarliga.
Efter en vaccination är det mycket vanligt att uppleva biverkningar i form av ömhet, rodnad och svullnad på stället där du blev stucken med sprutan.
Det är också vanligt att uppleva mer allmänna symptom såsom:
Vanliga biverkningar såsom ömhet, huvudvärk, feber och trötthet uppstår oftast inom 3 dygn efter vaccinationen och varar ungefär lika länge innan de försvinner.
Förutom de vanliga biverkningarna som beskrivs ovan finns det också några mer sällsynta, som kan vara bra att känna till.
Vaccin mot bältros kan i sällsynta fall orsaka utbredd svullnad, kraftig smärta och svår klåda på stället där du blev stucken med sprutan.
Vissa vacciner, framförallt så kallade levande försvagade vacciner, kan ge symptom som påminner om en mildare variant av sjukdomen som vaccinet ifråga skyddar mot, ibland med tillägg av små utslag. Det tar oftast ett par dagar upp till en vecka innan symptomen märks av.
Exempel på vacciner där sådana biverkningar kan förekomma är vaccin mot vattkoppor, gula febern, mässling och denguefeber.
Eventuella biverkningar kan uppstå redan under det första dygnet efter en vaccination, medan det i andra fall tar upp till en vecka innan de märks av.
Biverkningar är i de flesta fall naturliga och ofarliga reaktioner, som du kan behandla med läkemedel som innehåller paracetamol.
Om du får svåra eller långvariga besvär, bör du söka vård för att kontrollera om det är något annat som orsakar besvären.
Det är viktigt att rapportera biverkningar av vaccin, i synnerhet för vacciner som är nya på marknaden.
Du kan rapportera biverkningar som du eller någon närstående har upplevt på Läkemedelsverkets webbplats.
Innan ett vaccin får användas testas det noga för att säkerställa att nyttan med vaccinet överstiger risken för skador och oacceptabla biverkningar. Vaccinet måste dessutom godkännas av Läkemedelsverket innan det kan släppas på marknaden.
För att ett vaccin ska fungera som förväntat måste det också hanteras, förvaras och transporteras på rätt sätt. Läs mer om hur Min Doktor hanterar vaccin.
Publicerad:
2024-06-27
Senast uppdaterad:
2024-06-27
Författare:
Carl Cervin, Medicinsk skribent, Min Doktor
Faktagranskad av:
Harald Zetterquist, Medicinskt ansvarig läkare, Min Doktor