Hem > Vaccination > Vaccin mot HPV

Vaccin mot HPV

HPV är en grupp med virustyper som ofta sprids vid sexuella kontakter och som kan orsaka vårtor, kondylom och i vissa fall cancer. Ett bra sätt att skydda sig mot HPV är vaccination.

Hitta mottagning

Vad är HPV?

Humant papillomvirus (HPV) är namnet på en grupp med relaterade virustyper. Namnet kommer från latinet och kan översättas till “mänskligt vårtvirus”, vilket syftar på de vårtor som kan förekomma vid en HPV-infektion.

HPV smittar huvudsakligen vid hud- och slemhinnekontakt och sprids därför lätt vid de flesta typer av sex, som exempelvis smeksex, munsex och samlag. Om du är sexuellt aktiv, är risken därmed stor att du förr eller senare får en HPV-infektion – uppskattningsvis drabbas fyra av fem svenskar av HPV någon gång i livet.

De flesta typerna av HPV ger inte upphov till några symptom och läker ut av sig själva, men i vissa fall kan följande symptom förekomma:

  • Vårtor: HPV kan ge upphov till vårtor, framförallt på händerna och fötterna.

  • Kondylom: HPV kan orsaka könssjukdomen kondylom, som ger kliande och svidande könsvårtor i underlivet och runt munnen.

  • Cellförändringar i livmoderhalsen: Vissa typer av HPV kan orsaka cellförändringar hos personer med livmoderhals, vilket i sin tur kan leda till cancer.

  • Cancer: Det finns HPV-typer som kan orsaka olika former av cancer, varav livmoderhalscancer är den vanligaste. I mer sällsynta fall kan HPV ge upphov till cancer i underlivet, ändtarmsöppningen (analcancer) och svalget (huvud- och halscancer) hos både män och kvinnor. Det kan gå lång tid, ibland flera år, mellan infektionen med HPV och cellförändringarna som orsakar cancer.

Det finns i dagsläget ingen behandling mot HPV, men du kan skydda dig själv och andra genom att använda kondom eller annat skydd i samband med sex samt genom att vaccinera dig.

Minska risken för cellförändringar och cancer med HPV-vaccination

Det finns flera olika vacciner mot HPV. Det som skiljer vaccinerna åt är vilka HPV-typer de skyddar mot. Vaccinerna är överlag mycket säkra och ger över 90 procents skydd mot de ingående HPV-typerna.

De vacciner som är godkända för användning i Sverige skyddar både mot kondylom och flertalet av de HPV-typer som kan orsaka cancer.

Vem bör vaccinera sig mot HPV?

Sedan år 2010 erbjuds flickor i årskurs 5 avgiftsfri vaccination mot HPV som en del av det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Från och med höstterminen år 2020 vaccineras även pojkar i årskurs 5. Alla som erbjuds vaccin mot HPV inom ramen för programmet rekommenderas att vaccinera sig, eftersom vaccinet har bäst effekt om det tas som barn och innan sexdebuten.

Många av dagens vuxna är däremot inte vaccinerade mot HPV, men bör överväga vaccination för att få ett skydd mot de cancerformer som HPV kan orsaka.

Det finns dock personer som inte ska vaccinera sig mot HPV, eftersom det kan leda till komplikationer. Detta gäller till exempel gravida samt personer som är allergiska mot någon av beståndsdelarna i vaccinet.

Hitta din närmaste mottagning

Vi har öppet även kvällar och helger.

Dela din position så visar vi vilken mottagning som ligger närmast dig.

Avgiftsfri HPV-vaccination för kvinnor födda 1994–1999

Eftersom HPV-vaccinationen av flickor i årskurs 5 inleddes år 2010 är vaccinationsgraden hos kvinnor födda år 1999 eller tidigare lägre än hos kvinnor födda senare. I samarbete med Karolinska Universitetssjukhuset och utvalda regioner erbjuder Min Doktor därför avgiftsfri HPV-vaccination till personer med livmoderhals födda mellan år 1994 och 1999. I samband med vaccinationen får du också ta ett självtest för att säkerställa att du inte har en pågående infektion med HPV.

Erbjudandet om avgiftsfri vaccination och testning gäller även om du redan har vaccinerats med den äldre varianten av HPV-vaccinet, som användes fram till år 2019.

Vaccinationen och testningen görs som del av en forskningsstudie om HPV. Du får därför fylla i en hälsodeklaration och lämna ditt samtycke till att ingå i studien innan du blir vaccinerad.

Vaccinationen kan göras på Min Doktors mottagningar i Stockholm samt på mottagningen på Nordstan i Göteborg.

Läs mer om forskningsstudien “Ta sticket mot HPV”.

Avgiftsfri HPV-vaccination i samband med konisering

På uppdrag av Regionalt Cancercentrum (RCC) Stockholm erbjuder Min Doktor avgiftsfri HPV-vaccination till personer som genomgår konisering på gynekologmottagningar i Stockholm. Koniseringen – en medicinsk procedur där en konformad bit av livmoderhalsen opereras bort – syftar till att behandla höggradiga cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer.

I samband med koniseringen ska du också vaccinera dig mot HPV (oavsett eventuell tidigare vaccination, till exempel inom ramen för det allmänna vaccinationsprogrammet för barn). Du får därför en remiss för avgiftsfri HPV-vaccination från gynekologmottagningen där koniseringen genomförs.

Vaccinationen består av tre doser som ska tas inom 1 år och kan göras på Min Doktors mottagningar i Stockholm. Ta med remissen från gynekologmottagningen vid det första vaccinationstillfället.

När ska man vaccinera sig?

Vaccinationsschemat och antalet doser kan skilja sig åt beroende på syftet med vaccinationen.

Grundvaccination

Grundvaccinationen sker på olika sätt beroende på din ålder.

Antal vaccineringstillfällen

2 alt 3 i grundvaccination beroende på ålder

Intervall

6–12 mån för barn i årskurs 5–6, 1–2 mån samt 6 mån för personer över 14 år

Verksamt skydd

Ingen påfyllnadsdos rekommenderas i nuläget

Vaccinationen som erbjuds inom det allmänna vaccinationsprogrammet för barn ges i två doser med följande intervall:

  1. Den första dosen ges mellan årskurs 5 och 6. 

  2. Den andra dosen ges 6 till 12 månader efter den första. 

Vuxna samt ungdomar över 14 år som har vaccinerats tidigare får tre doser med följande intervall:

  1. Den första dosen kan tas när det passar. 

  2. Den andra dosen ges 1 till 2 månader efter den första.

  3. Den tredje dosen ges cirka 6 månader efter den första.

När du har fullföljt ditt vaccinationsschema har du ett mycket gott skydd. Någon påfyllnadsdos rekommenderas inte i dagsläget.

Forskningsstudien “Ta sticket mot HPV“

Personer som deltar i forskningsstudien “Ta sticket mot HPV” (se beskrivning ovan) får två doser med följande intervall:

  1. Den första dosen kan tas när det passar.

  2. En kompletterande dos ges 3 år efter den första.

Personer som genomgår konisering

Personer som genomgår konisering (se beskrivning ovan) får tre doser med följande intervall:

  1. Den första dosen kan tas när det passar under de 4 veckorna som leder fram till koniseringen.

  2. Den andra dosen ges tidigast 2 månader efter koniseringen.

  3. Den tredje dosen ges tidigast 4 månader efter den andra.

Var kan man vaccinera sig?

Kom till någon av Min Doktors vaccinationsmottagningar, så hjälper vi dig.

Vilka biverkningar kan HPV-vaccinet ha?

De vanligaste biverkningarna av vaccin mot HPV är ömhet, rodnad, svullnad och klåda på stickstället. I vissa fall förekommer också kortvarig feber, huvudvärk och allmän sjukdomskänsla.

Allvarliga biverkningar, till exempel kraftiga allergiska reaktioner, är mycket sällsynta. 

Att tänka på inför en HPV-vaccination

Om du känner dig sjuk eller har feber, ska du vänta med att vaccinera dig.

Att tänka på efter en HPV-vaccination

Vaccinet botar inte eventuella infektioner med HPV eller cellförändringar som du har vid tiden för vaccinationen, utan skyddar endast mot framtida besvär. Vaccinet ger inte heller ett hundraprocentigt skydd mot de ingående HPV-typerna.

Det är därför viktigt att du fullföljer eventuella cellprovskontroller som du kallas till av sjukvården, även om du har blivit vaccinerad. Cellförändringar som upptäcks i samband med kontrollerna kan åtgärdas med hjälp av kirurgi.

Publicerad:

2022-02-09

Senast uppdaterad:

2025-01-16

Författare:

Carl Cervin, Medicinsk skribent, Min Doktor

Faktagranskad av:

Harald Zetterquist, Medicinskt ansvarig läkare, Min Doktor

Håll koll på dina vaccinationer i mobilen

  • Samla alla vaccinationer på ett ställe

  • Slipp alla papperskort

  • Bli påmind när det är dags att ta en ny dos