Hem > Vaccination > Pneumokockvaccin
Pneumokocker är en grupp av bakterier som är den vanligaste orsaken till olika typer av infektioner såsom lunginflammation, bihåleinflammation och öroninflammation.
Personer i alla åldrar kan drabbas av infektioner till följd av pneumokocker, men barn under 2 år och personer över 65 år löper störst risk att drabbas. På grund av detta ges pneumokockvaccin framförallt till spädbarn och rekommenderas till riskgrupper.
Vaccination mot pneumokocker ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn.
Pneumokocker är en grupp bakterier som kan orsaka olika typer av infektioner, till exempel lunginflammation, bihåleinflammation och öroninflammation. Bakterierna kan i mer sällsynta fall ge upphov till allvarliga tillstånd som hjärnhinneinflammation (meningit) och blodförgiftning (sepsis).
Symptom som är vanligt förekommande i samband med många av sjukdomarna som orsakas av pneumokocker är feber, huvudvärk, hosta, luftvägsbesvär (till exempel andningssvårigheter), ont i kroppen samt trötthet. Observera dock att symptomen för de olika sjukdomarna som bakterierna ger upphov till kan variera beroende på vilken del av kroppen som drabbas.
Pneumokocker kan ge upphov till besvärliga symptom och kan i vissa fall leda till allvarliga tillstånd hos personer i riskgrupper. Du rekommenderas därför att vaccinera dig mot pneumokocker om du:
är 65 år eller äldre
har en hjärt- eller lungsjukdom
har diabetes
har lever- eller njursvikt
får vissa typer av behandling
av olika anledningar har ett nedsatt immunförsvar
Pneumokocker kan också ge mycket besvärliga symptom hos barn under 2 år. Pneumokockvaccin ingår därför i det allmänna vaccinationsprogrammet och ges till barn från 3 månaders ålder.
Prevenar 20 (tidigare Apexxnar) skyddar mot 20 stammar av pneumokockbakterien och minskar risken för både lunginflammation och följdsjukdomar såsom blodförgiftning (sepsis) och hjärnhinneinflammation (meningit). Vaccinet tas en gång och behöver inte fyllas på.
Pneumovax skyddar mot 23 stammar av pneumokockbakterien och de följdsjukdomar som den kan orsaka. Vaccinet skyddar under en begränsad tid (5-6 år) och påfyllnadsdoser rekommenderas i regel inte.
Personer i riskgrupp kan kombinera de båda vaccinerna för bästa möjliga skydd.
Vi har öppet även kvällar och helger.
Dela din position så visar vi vilken mottagning som ligger närmast dig.
Pneumokockvaccin ingår i det nationella vaccinationsprogrammet för barn sedan år 2009.
Äldre barn och vuxna kan vaccinera sig när som helst, eftersom risken för att drabbas av sjukdomar som är kopplade till pneumokocker finns året runt. Huruvida det är rekommenderat att du vaccinerar dig, kan bero på om du ingår i en riskgrupp eller ej.
Antal vaccineringstillfällen
1 eller 2 beroende på ålder och riskfaktorer
Intervall
Minst 2 mån
Verksamt skydd
Varierar utifrån vaccin
Kom till någon av Min Doktors vaccinationsmottagningar, så hjälper vi dig.
Pneumokockvaccinet kommer i två varianter:
Konjugatvaccin: Den här varianten ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn och ges oftast vid 3, 5 och 12 månaders ålder. Vaccinet kan ibland också ges till vissa äldre barn och vuxna.
Polysackaridvaccin: Den här varianten rekommenderas till barn över 2 år, vuxna med ökad risk för allvarlig pneumokockinfektion och personer över 65 år.
Beroende på din ålder eller om du har några sjukdomar kan du få en sorts vaccin eller båda.
Vaccinet ges med spruta i en muskel på utsidan av överarmen. Barn under 2 år får oftast vaccinet genom en spruta i låret.
För att undvika köer och minska smittorisken gäller följande vid vaccination på Min Doktors vaccinationsmottagningar:
Stanna hemma om du känner dig sjuk.
Håll avstånd till andra personer.
Undvik att röra vid ansikte och ögon.
Tvätta händerna noggrant och ofta.
Om du har möjlighet, registrera dig via din egen mobiltelefon istället för på kunddatorn.
Ta gärna en digital kölapp så att du får ett sms när det är din tur – på så sätt behöver du inte stanna i väntrummet medan du väntar.
Om du är över 70 år eller tillhör en riskgrupp för covid-19, bör du iaktta extra försiktighet och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att undvika smitta när du besöker Min Doktors vaccinationsmottagningar.
Vanliga biverkningar i samband med vaccination mot pneumokocker/lunginflammation är:
Ömhet, rodnad och svullnad vid injektionsstället
Minskad aptit
Vissa personer får diarré eller kräkningar
Spädbarn kan få feber och irritabilitet efter vaccinationen.
I vissa fall har allergiska reaktioner uppstått en tid efter vaccinationen. Det har dock inte fastställts att reaktionerna orsakades av vaccinet.
Det finns tillfällen då vaccination mot pneumokocker inte är rekommenderad. Det kan till exempel vara om:
Du har fått en allvarlig reaktion till följd av en tidigare vaccindos
Du har en svår allergi kopplad till någon av ingredienserna eller komponenterna i vaccinet
Om du har feber, bör du skjuta upp din vaccination tills dess att du har tillfrisknat. Om du är osäker på vad som är bäst för dig, bör du rådfråga din läkare.
Publicerad:
2022-02-09
Senast uppdaterad:
2024-09-12
Faktagranskad av:
Lina Jägfalk, Legitimerad sjuksköterska med specialkompetens kring vacciner, Min Doktor