Hem > Vaccination > Vaccinationer för gravida

Vaccinationer för gravida

När du är gravid ökar risken för allvarliga komplikationer i samband med vissa sjukdomar och du rekommenderas därför att vaccinera dig. Vaccinationen skyddar dig från att bli svårt sjuk och ger dessutom ditt barn ett skydd redan från födseln.

Hitta mottagning

Varför ska jag vaccinera mig när jag är gravid?

Som gravid löper du ökad risk för besvärliga symptom i samband med vissa vanligt förekommande sjukdomar och rekommenderas därför att vaccinera dig.

Vacciner skyddar kroppen genom att stimulera immunförsvaret att producera antikroppar och minnesceller mot olika sjukdomar. Skyddet är inte hundraprocentigt, men mildrar symptomen om du trots allt skulle bli sjuk.

Antikropparna som ditt immunförsvar producerar efter vaccinationen överförs dessutom till fostret via moderkakan, vilket innebär att ditt barn får ett skydd mot sjukdom redan från födseln. Skyddet varar i flera månader.

Rekommenderade vaccinationer för gravida

Gravida rekommenderas att vaccinera sig mot influensa, covid-19 och kikhosta. Alla tre är vanligt förekommande sjukdomar, som kan leda till allvarliga komplikationer hos gravida och nyfödda.

I sammanställningen nedan används graviditetsveckor för att ange när det är lämpligt att ta ett visst vaccin. Den första graviditetsveckan börjar på den första dagen av din sista menstruation innan graviditeten. Veckorna räknas sedan från det datumet.

Vaccination mot influensa

Influensaviruset förekommer världen över och återkommer i Sverige varje vinter i form av säsongsinfluensa. Vanliga symptom är hög feber, värk, hosta samt en påtaglig, allmän sjukdomskänsla. Yngre barn kan få andra symptom, som till exempel magont, kräkningar eller diarré.

När du är gravid ökar risken för att bli allvarligt sjuk av influensa. Sjukdomen kan också påverka graviditeten och fostret. Du rekommenderas därför att vaccinera dig. Influensavaccin tas vanligtvis efter graviditetsvecka 12, men kan också tas tidigare, om du till exempel har diabetes, svår astma eller något annat tillstånd som gör att du riskerar att bli allvarligt sjuk.

Det går också bra att ta vaccin mot influensa när du ammar.

Läs mer om vaccination mot influensa.

Vaccination mot covid-19

Covid-19 sprids framförallt under vinterhalvåret. Vanliga symptom är feber, hosta, trötthet samt svårigheter att andas. Sjukdomen kan också ge upphov till allvarligare komplikationer, som exempelvis lunginflammation, och i vissa fall även livshotande tillstånd.

När du är gravid ökar risken för att bli allvarligt sjuk av covid-19. Sjukdomen ökar också risken för tidig förlossning och kan i sällsynta fall leda till skador på moderkakan. Du rekommenderas därför att vaccinera dig. Vaccin mot covid-19 tas vanligtvis efter graviditetsvecka 12, men kan också tas tidigare, om du till exempel har diabetes, högt blodtryck eller något annat tillstånd som gör att du kan bli allvarligt sjuk.

Läs mer om vaccination mot covid-19.

Vaccination mot kikhosta

Kikhosta är en mycket smittsam sjukdom. Den börjar ofta som en förkylning, som sedan följs av en långvarig hosta. Hos barn kan hostan efter ett par veckor bli så intensiv att den övergår i så kallade kikningar, som innebär att barnet har svårt att få luft mellan hostattackerna. För barn under 6 månader är kikhosta en allvarlig sjukdom, som i vissa fall kan vara livshotande.

Om du är gravid, rekommenderas du att vaccinera dig mot kikhosta, så att ditt immunförsvar bildar antikroppar som sedan förs över till fostret. För att antikropparna ska hinna överföras bör vaccinationen ske minst 2 veckor innan förlossningen. Ditt barn får då ett skydd som varar från födseln fram till den första vaccinationen mot kikhosta, som görs som en del av det nationella vaccinationsprogrammet för barn vid 3 månaders ålder. 

Vaccin mot kikhosta ges vanligtvis i form av ett kombinationsvaccin, där även vaccin mot difteri och stelkramp ingår. Kombinationsvaccinet kan tas efter graviditetsvecka 16 och fram till graviditetsvecka 38.

Läs mer om vaccination mot difteri, stelkramp och kikhosta.

Andra vaccinationer som kan vara lämpliga för gravida

Förutom de rekommenderade vaccinationerna mot influensa, covid-19 och kikhosta, finns det andra vaccinationer som kan vara aktuella för dig som är gravid, till exempel mot RS-virus eller inför en resa.

Vaccination mot RS-virus

Respiratoriskt syncytialvirus, oftast benämnt RS-virus, är en vanlig orsak till luftvägsinfektioner under vinterhalvåret. De flesta som drabbas får vanliga förkylningssymptom, men små barn kan bli allvarligt sjuka och få andningssvårigheter och besvärlig hosta. Barn som är yngre än 2 månader eller för tidigt födda kan också drabbas av andningsuppehåll, som innebär att de får tillfälliga pauser i andningen.

Det finns i dagsläget ingen rekommendation att gravida ska vaccinera sig mot RS-virus, men det finns vaccin som kan tas under den sista tredjedelen av graviditeten. Ditt barn får då ett skydd mot sjukdom som varar från födseln och 6 månader framåt.

Läs mer om vaccination mot RS-virus.

Vaccination inför resa

Vid resor till andra länder kan du drabbas av sjukdomar som vanligtvis inte förekommer i Sverige. En del av sjukdomarna kan leda till mycket besvärliga symptom och i vissa fall vara livshotande, men du kan skydda dig genom vaccination.

När du är gravid kan det finnas särskilda rekommendationer eller förhållanden att ta hänsyn till vid vaccinationen. Besök en av Min Doktors vaccinationsmottagningar i god tid innan din resa, så går vi igenom vad som gäller för dig. Vaccinationsrådgivningen är avgiftsfri, om du samtidigt väljer att vaccinera dig hos oss.

Läs mer om vaccination inför resa.

Kan jag ta flera vacciner vid samma tillfälle när jag är gravid?

Det går oftast bra att vaccinera sig mot flera sjukdomar samtidigt. Vaccin mot influensa, covid-19 och kikhosta kan till exempel tas vid samma tillfälle. Gravida rekommenderas dock att inte ta fler än två vacciner samtidigt, eftersom det ökar risken för kraftiga biverkningar.

För vaccin mot RS-virus gäller följande:

  • Kan tas samtidigt som vaccin mot influensa

  • Bör inte tas vid samma tillfälle som vaccin mot covid-19, eftersom det i dagsläget är oklart hur det påverkar kroppen

  • Kan inte tas samtidigt som kombinationsvaccin mot difteri, stelkramp och kikhosta, utan det måste gå 14 dagar mellan de båda vaccinationerna

Vilka vacciner bör jag undvika när jag är gravid?

Om du är eller planerar att bli gravid, bör du undvika levande, försvagade vacciner. Det är vacciner som innehåller levande mikroorganismer, som exempelvis bakterier eller virus. Mikroorganismerna har försvagats för att inte orsaka sjukdom, men kan i vissa fall påverka fostret negativt.

Exempel på levande, försvagade vacciner är:

  • Vissa influensavacciner (som innehåller en försvagad form av influensaviruset)

  • MPR-vaccin (mot mässling, påssjuka och röda hund)

  • Vattkoppsvaccin

  • Vaccin mot gula febern

  • Vaccin mot denguefeber

Var kan jag vaccinera mig när jag är gravid?

Besök en av Min Doktors vaccinationsmottagningar, så hjälper vi dig att få ett bra skydd mot sjukdom eller inför en resa.

På de mottagningar där vi vaccinerar på uppdrag av regionerna kan vaccination mot influensa, covid-19 och kikhosta vara avgiftsfri för riskgrupper, dit gravida i många fall räknas. Se respektive mottagning för mer information.

Publicerad:

2024-11-21

Senast uppdaterad:

2024-11-22

Författare:

Carl Cervin, Medicinsk skribent, Min Doktor

Faktagranskad av:

Harald Zetterquist, Medicinskt ansvarig läkare, Min Doktor

Håll koll på dina vaccinationer i mobilen

  • Samla alla vaccinationer på ett ställe

  • Slipp alla papperskort

  • Bli påmind när det är dags att ta en ny dos