Faktagranskad av:
Henrik Kangro, legitimerad läkare, Min Doktor
Bältros är ovanligt hos barn och drabbar bara dem som tidigare haft vattkoppor. Vanliga symptom är smärta, rodnad och blåsor på huden. Ofta förekommer också feber, huvudvärk och yrsel. Bältros läker oftast av sig själv.
Bältros är ovanligt hos barn och drabbar bara dem som tidigare haft vattkoppor, eftersom sjukdomarna orsakas av samma virus. Bältros är vanligast hos äldre personer, men kan också drabba barn på 0 till 6 år. Det är vanligare att barn som drabbats av vattkoppor i åldern 0 till 1 år också får bältros under barndomen. Barn med nedsatt immunförsvar löper större risk att drabbas och kan också uppleva större besvär av sjukdomen.
Eftersom bältros orsakas av samma virus som vattkoppor, ger sjukdomen upphov till likartade symptom. De mest framträdande symptomen är smärta på huden, som efter 2 till 3 dagar övergår till en rodnad. Utslagen övergår sedan till blåsor, som kan göra väldigt ont. Det karakteristiska för bältros är att blåsorna uppstår på ett ställe på kroppen. Andra vanliga symptom på bältros är feber, huvudvärk och yrsel.
Bältros kan smitta, men är inte lika smittsamt som vattkoppor. En person som har haft vattkoppor kan inte få bältros genom att smittas av en person med vattkoppor. Däremot kan en person som inte haft vattkoppor få vattkoppor av en person som har bältros.
Hos vuxna personer kan vattkoppor leda till allvarliga komplikationer. Du kan läsa mer om vattkoppor hos vuxna här.
Om ditt barn har lindriga symptom av bältros, behöver du i de flesta fall inte söka vård.
Om ditt barn eller din bebis har bältros och upplever kraftigt försämrat allmäntillstånd eller stora smärtor, ska du däremot ta kontakt med vården.
Bältros hos barn läker oftast av sig själv.
I vissa fall kan det behövas behandling i form av smärtstillande medicin för att lindra besvären. Du kan själv köpa smärtstillande läkemedel på apoteket. Det går för det mesta bra att ge barn på 3 till 6 år olika typer av smärtstillande medicin. Om ditt barn är under 2 år och har bältros, bör du dock prata med en läkare om vilken typ av medicin som barnet kan få.
Gör följande för att lindra symptomen, om ditt barn har bältros:
Se till att barnet inte kliar på blåsorna.
Rengör barnets hud dagligen med vatten och skonsam tvål för att undvika infektioner.
Andra saker som är viktiga att tänka på är:
Om ditt barn har bältros, se till att barnet undviker kontakt med vuxna personer som inte har haft vattkoppor samt personer med nedsatt immunförsvar.
Om ditt barn inte har haft vattkoppor, se till att barnet undviker kontakt med personer som har bältros.
Om ditt barn uppvisar symptom för bältros, är du välkommen att kontakta Min Doktor. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården, kan du som är vårdnadshavare söka vård för dina barn hos oss utan patientavgift.
Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt eller ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma allmäntillstånd eller andningsbesvär.
Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att du eller ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besvären inte kräver läkarvård, utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.
Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och arbetar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013