Faktagranskad av:
Henrik Kangro, legitimerad läkare, Min Doktor
Borrelia är en fästingburen sjukdom. Den smittar när en fästing biter och suger blod från en människa. Fästingar trivs i högt gräs och det är därför viktigt att du undersöker ditt barn varje gång som barnet vistats i en sådan miljö. Symptom på borrelia kan vara kräkningar, svullna leder och i vissa fall tillfällig ansiktsförlamning.
Borrelia sprids via fästingar och finns i flera delar av Sverige. Sjukdomen smittar när en fästing biter en människa och börjar suga blod. Fästingen sätter sig ofta på ett mörkt ställe på kroppen, såsom armhålan, knävecket eller ljumsken.
Både barn och vuxna kan få borrelia. Symptomen kan vara svåra att upptäcka, vilket gör att det är viktigt att vara uppmärksam på hur ditt barn beter sig i flera veckor efter att du hittat ett fästingbett. Det gäller oavsett om det är ett spädbarn, en bebis eller ett småbarn på 1 till 6 år.
Det finns olika symptom på borrelia. Vanligast är en rodnad i området kring bettet. Rodnaden uppstår först efter några dagar och inte i samtliga fall, vilket gör att det kan vara svårt att veta om det är borrelia.
Om inte borrelia behandlas, kan sjukdomen leda till andra, mer allvarliga, symptom, såsom värk i leder eller att knäleden svullnar. I vissa fall kan borrelia leda till en tillfällig ansiktsförlamning, vilket är vanligare hos barn än hos vuxna. Ansiktsförlamning märks på att ena mungipan faller ned.
Borrelia kan även leda till hjärnhinneinflammation hos barn. Symptom på detta är oväntad trötthet, huvudvärk och kräkningar.
Obehandlad borrelia kan leda till mer allvarliga problem. Det är därför viktigt att söka vård så snabbt som möjligt, om du misstänker att ditt barn har fått borrelia.
Om ditt barn får feber, huvudvärk och kräkningar efter ett fästingbett, behöver du söka hjälp akut.
Det finns idag inga vaccin mot borrelia. Det finns däremot vaccin mot TBE, som är en annan sjukdom som fästingar också kan bära på.
Det finns dock effektiv behandling av borrelia. Behandlingen sätts i regel in tidigt efter att borrelia har konstaterats för att lindra och helt förhindra mer allvarliga följdsjukdomar.
Hjärnhinneinflammation orsakad av borrelia, så kallad neuroborelios, fastställs genom olika laboratorietester i kombination med de symptom som barnet har.
Fästingar trivs i högt gräs och stora träd. Om ni ska vistas i sådana miljöer, se gärna till att ditt barn har på sig kläder som skyddar kroppen.
Ha för vana att undersöka ditt barn varje dag under sommarhalvåret. Om du upptäcker en fästing, är det viktigt att du tar bort den direkt, eftersom det minskar risken för borrelia. Ta bort fästingen med en pincett eller en särskild fästingborttagare. Försök att få med hela fästingen. Tvätta och desinficera sedan bettet.
Även om du inte märker några symptom i anslutning till bettillfället, är det viktigt att hålla koll efter symptom i minst en månad. Skriv gärna ned eventuella symptom och hur länge de förekommit.
Om ditt barn uppvisar symptom för borrelia, är du välkommen att kontakta Min Doktor. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården, kan du som är vårdnadshavare söka vård för dina barn hos oss utan patientavgift.
Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt eller ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma allmäntillstånd eller andningsbesvär.
Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att du eller ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besvären inte kräver läkarvård, utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.
Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och arbetar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013