Faktagranskad av:
Staffan Jannesson Billing, specialistläkare inom gynekologi och obstetrik, Min Doktor
Små barn blir lätt magsjuka, särskilt på vintern då olika virus sprids i miljöer där barn vistas. Magsjuka smittar lätt. Det är därför viktigt med god handhygien. Magsjuka kan vara särskilt besvärligt för små barn, eftersom de lätt blir uttorkade. Ibland är det nödvändigt att söka vård.
Magsjuka är vanligt bland små barn och går normalt över efter några dagar. För ett spädbarn eller en bebis som är yngre än 6 månader är magsjuka mer allvarligt, eftersom småbarn lätt blir uttorkade.
Magsjuka är den vanligaste orsaken till att småbarn kräks och får diarré. Andra vanliga symptom hos magsjuka barn är feber, magont och trötthet. Magsjukan bryter normalt ut en eller några få dagar efter kontakt med smitta. Ofta kommer kräkningarna först, medan diarrén kan pågå en längre tid.
De vanligaste orsakerna till att barn får magsjuka är virus och bakterier.
Det finns flera olika virus som orsakar magsjuka. Vinterkräksjuka orsakas av ett calicivirus, som finns i två varianter (noro- respektive sapovirus). Vinterkräksjukans namn kommer av att sjukdomen är vanligast under vinterhalvåret när vi tillbringar mycket tid inomhus tätt ihop, till exempel på en förskola. Ett annat virus som kan ge magsjuka är rotavirus.
Dåligt tillagad mat liksom förorenat vatten kan innehålla bakterier som kan ge magsjuka. Denna typ av bakterier är särskilt viktig att vara uppmärksam på vid utlandsresor.
Magsjukevirus och bakterier smittar vid direktkontakt med en person eller ett föremål. Smittorisken är också hög. Man brukar säga att magsjuka smittar i minst 2 dagar efter att en person är helt symptomfri.
I de flesta fall går magsjuka över efter några dagar, men ibland kan du behöva söka vård.
Om ditt barn är yngre än 6 månader, kräks och har diarré mer än en enstaka gång, behöver du söka hjälp. Det gäller också om barnet är yngre än 1 år och har diarré flera gånger på en dag.
Om du märker att ditt barn inte får i sig någon vätska alls, är trött eller har mycket ont i magen, behöver du också söka hjälp. Detsamma gäller om det kommer blod när barnet kräks.
Uttorkning är allvarligt. Tecken på detta är kalla händer och fötter samt att barnet kallsvettas. Då behöver du söka vård på en akutmottagning.
Om ditt barn kräks och samtidigt har huvudvärk, kan det vara tecken på andra, allvarligare tillstånd. Då är det viktigt att söka vård.
En läkare eller sjuksköterska ställer inledningsvis ett antal frågor rörande ditt barns symptom. Exempel på frågor är hur länge barnet har varit magsjukt, hur ofta barnet kräks, om barnet äter och hur barnet mår i övrigt. Därefter mäts blodtryck, temperatur och puls. Ibland behöver barnet också lämna prover.
Det finns olika slags behandling att ta till beroende på om det är en bakterie eller ett virus som har orsakat magsjukan. Till små barn kan dropp behöva sättas in för att tillföra vätska och salter direkt i blodet.
Det är inte så lätt att undvika magsjuka. Det är viktigt att tvätta händerna noga med tvål och vatten. Tänk på att handsprit inte räcker. Om det går magsjuka i familjen, är det viktigt med separata handdukar och att alltid hålla toaletten ren. Om det finns två toaletter, kan det vara bra att låta den som är magsjuk ha en toalett för sig själv.
Det viktigaste är att du ger ditt barn ordentligt att dricka. Ett barn som har magsjuka vill oftast inte ha någon mat alls eller bara lite. Vid magsjuka ska maten vara lättsmält, till exempel vitt bröd.
Tänk på att ge barnet vätska ofta – ibland så ofta som var femte minut – och i små portioner för att undvika kräkningar. Använd gärna en tesked eller en doseringsspruta, som finns att köpa på apoteket. Droppa försiktigt vätskan i barnets mun, men inte mot gommen, eftersom det kan göra att barnet kräks.
Ett barn som är 1 år behöver få i sig minst en liter vätska per dygn. Du kan använda färdig vätskeersättning eller göra egen. I vätskeersättningen ska det finnas salter och socker som bidrar till att återställa vätskebalansen. Ibland kan vätskeersättningen behöva sötas, men inte med sötningsmedel. Om du ammar, kan du fortsätta att amma ditt barn (det kan dock vara lämpligt att amma lite oftare än vanligt).
Lite äldre barn på 2 till 6 år kan själva välja vad de vill dricka.
Bra mat att äta efter magsjuka är till exempel blåbärssoppa, yoghurt och vitt bröd. Undvik frukt och fiberrik kost tills dess att magen har stabiliserats.
Det finns också medicin att köpa på apoteket som kan lindra diarré. Medicinen ska inte ges till spädbarn eller bebisar på grund av risken för biverkningar.
Rotavirus är ett av de virus som kan ge magsjuka. Mot detta finns det verkningsfullt vaccin att ge till barn.
Om ditt barn är magsjukt, är du välkommen att kontakta Min Doktor. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården, kan du som är vårdnadshavare söka vård för dina barn hos oss utan patientavgift.
Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt eller ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma allmäntillstånd eller andningsbesvär.
Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att du eller ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besvären inte kräver läkarvård, utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.
Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och arbetar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013