Hälsodeklaration

När du vaccinerar dig hos Min Doktor får du fylla i en hälsodeklaration. Dina svar hjälper oss att ge dig rätt råd och säkerställa att vaccinet är lämpligt för dig.

Fyll i vid bokning

Har du bokat tid? När du bokar din vaccination får du möjlighet att fylla i en hälsodeklaration. Det är upp till dig om du fyller i den direkt, svarar på vissa frågor eller hoppar över den helt. Om du väljer att vänta, kan du enkelt göra det senare på plats vid ditt besök.

Fyll i på plats

Kommer du på drop-in eller har du inte fyllt i hälsodeklarationen än? Ingen fara, du kan göra det på plats tillsammans med sjuksköterska i samband med vaccinationen. Sjuksköterskan kommer att ställa dig ett antal frågor som du får svara på.

Inför ditt vaccinationsbesök rekommenderar vi att du läser igenom vår sida om hur du kan förbereda dig inför ditt besök.

Vanliga frågor och svar om hälsodeklarationen

Om du är osäker på någon fråga kan du hoppa över den. Sjuksköterskan går igenom dina svar vid besöket och fyller i det som behövs. För att ditt besök ska gå så smidigt som möjligt är det dock bra om du fyller i så mycket som möjligt i förväg.

Vissa vaccin behöver tas samtidigt eller med minst fyra veckors mellanrum. Därför kanske vi inte alltid kan ge dig alla vaccin vid ett och samma besök. Övriga vaccin kan tas när som helst, utan att det påverkar skyddet. Däremot kan det vara svårare att skilja på eventuella biverkningar om du tar flera vaccin samtidigt.

Har du fler frågor kring din vaccination kan du fråga sjuksköterskan på plats.

Vi frågar om tidigare svåra allergiska reaktioner för att kunna ge dig en trygg och säker vaccination. Vaccin är läkemedel som i vissa fall kan innehålla ämnen som har orsakat en allvarlig allergisk reaktion hos enstaka personer. Till exempel kan vissa vacciner innehålla spår av äggprotein, gelatin eller förpackas i behållare med latex. Det är därför viktigt att veta om du tidigare har reagerat kraftigt på något av dessa ämnen. Däremot spelar allergier mot pollen, pälsdjur eller nötter ingen roll i detta sammanhang.

Om du behandlas med blodförtunnande läkemedel eller har en blödningssjukdom kan risken för mindre blödningar vid vaccination vara något högre. För de flesta går det ändå bra att vaccinera sig, men ibland kan anpassningar behövas.

Vissa sjukdomar kan göra att immunförsvaret blir nedsatt, och vissa läkemedel dämpar immunsystemet för att behandla exempelvis autoimmuna sjukdomar. Även cellgifter, organtransplantationer och cancerbehandlingar kan påverka kroppens normala immunreaktioner. Om ditt immunförsvar är försvagat kan du vara extra känslig för infektioner, vilket gör att vaccinationen kan ge ett viktigt skydd.

I vissa fall kan ditt svar på vaccin vara något sämre än hos en person med normalt immunförsvar, men det är fortfarande betydligt bättre än att vara ovaccinerad. Däremot kan vissa levande, försvagade vacciner, som de mot mässling, vattkoppor, gula febern och denguefeber innebära en risk för dig. Därför är det viktigt att din behandlande läkare informerar dig om hur din behandling påverkar vilka vaccin du kan ta.

Vanliga förkylningar, trötthet eller en känsla av att lätt bli sjuk räknas däremot inte som immunbrist i detta sammanhang.