Faktagranskad av:
Henrik Kangro, legitimerad läkare, Min Doktor
Hudförändringar hos små barn kan bero på många olika saker, till exempel infektioner som ger inflammerad hud eller eksem som ger röda utslag. Vid denna typ av hudförändringar är det viktigt med god handhygien för att förhindra smittspridning och för att dämpa inflammationen. I vissa fall behövs särskild behandling.
Hudförändringar hos spädbarn, bebisar och småbarn p å 1 till 3 år, men också hos lite äldre barn på 4 till 6 år, kan bero på olika saker. I vissa fall finns det helt naturliga orsaker. I andra fall kan det vara symptom på sjukdom, hudinfektion eller en annan slags infektion.
Nedan följer exempel på olika typer av hudförändringar och vad som orsakar dem.
En hudinfektion beror på att virus eller svampar tar sig in i huden, vilket kan ge inflammerad hud. Olika virusinfektioner, till exempel vattkoppor, kan ge upphov till hudförändringar. Vanliga symptom är röda utslag över kroppen, feber samt trötthet.
Även så kallat atopiskt eksem är en hudsjukdom som är vanlig hos små barn. Den visar sig som torra, röda och kliande utslag.
Hudinfektioner kan också leda till inflammerade talgkörtlar. Det ger utslag i huden som är helt ofarliga, men som kan vara besvärliga.
Hudförändringar kan även bero på klåda. Badklåda uppkommer då ett litet barn har kommit i kontakt med små parasiter som finns på grunt vatten. Normalt försvinner utslagen efter några dagar.
Borrelia är en infektionssjukdom som bland annat kan visa sig som hudförändringar. Det gäller också matallergier, som kan ge hudbesvär eller hudförändringar.
Födelsemärken kan också ge hudförändringar. Födelsemärken är medfödda och uppträder ofta första gången under spädbarnstiden. En vanlig typ av födelsemärken är leverfläckar, som syns som mörka hudförändringar. De är normalt ofarliga, men kan hos vuxna ge upphov till hudcancer.
Andra typer av födelsemärken beror på ansamlingar av blodkärl. De utvecklas i regel under de första levnadsveckorna och syns som klarröda hudförändringar. Många födelsemärken av detta slag försvinner naturligt under barnets första år.
Om ditt barns hudbesvär inte går över eller om barnet får hög feber, kan du behöva söka vård på en vårdcentral.
Om du misstänker att ditt barn har fått eksem, bör du också söka vård.
Vilken behandling som passar för ditt barn beror på orsaken till hudförändringarna. Om det är en infektion, kan särskild salva ges. I andra fall kan det behövas annan slags behandling.
God handhygien är viktig för att hålla huden ren och förhindra smittspridning samt för att dämpa inflammerad hud.
I många fall är hudförändringarna helt ofarliga och går tillbaka efter någon eller några dagar. I andra fall kan de bero på en sjukdom eller ha mer allvarliga orsaker. Då är det viktigt att hålla koll på hudförändringarna och notera om de förändras eller förvärras.
Det är också lätt att barnet börjar klia på huden. Huden kan då inflammeras, vilket gör att läkningen tar längre tid. Klipp därför gärna barnets naglar korta.
Se också till att inte dela handdukar, om ditt barn eller någon annan i familjen har en infektion som kan smitta.
Du kan också smörja med salva, som du själv köper på apoteket, för att lindra ditt barns besvär.
Om ditt barn uppvisar en hudförändring, är du välkommen att kontakta Min Doktor. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården, kan du som är vårdnadshavare söka vård för dina barn hos oss utan patientavgift.
Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt eller ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma allmäntillstånd eller andningsbesvär.
Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att du eller ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besvären inte kräver läkarvård, utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.
Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och arbetar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013